Västernorrlänningarna vill ha förändring

Blir det någon förändring med ett nytt styre i Västernorrland? (Foto: Anneli Egland).

av Per Johansson // Artikel i Offensiv

Sjukvårdspartiet i Västernorrland gick emot trenden bland landets många sjukvårdspartier. Här i Västernorrland ökade Sjukvårdspartiet kraftigt i stöd och fördubblade antalet mandat från 7 till 14. I övriga delar av landet däremot gick de regionala Sjukvårdspartierna tillbaka.

Bakgrunden till att Sjukvårdspartiet har fått ett ökat stöd i Västernorrland är den stora misstro som finns mot de gamla traditionella partierna efter årtionden av nedskärningar och den vårdkris de orsakat. Oavsett vilka som har styrt senaste mandatperioderna har politiken varit densamma och problemen vid sjukhusen har förvärrats.
Sjukvårdspartiet i Västernorrland bildades 1994 under 90-talets nedskärningar och protester. Deras aktivitet minskade sedan under en period, men partiet fick nytt uppsving i samband med senaste årens protester mot nedskärningarna i region Västernorrland. Framför allt i samband med de enorma protestvåg som startade med kampen mot nedläggningen av i BB i Sollefteå, men som snart kom att handla om betydligt fler frågor.

I Sundsvalls Tidning försöker regionrådet Glenn Nordlund (S) reta upp sjukvårdspartister genom att peka på vad som hände i Norrbotten i årets val. Där gjorde Sjukvårdspartiet succé vid valet 2018 och fick styra regionen, men partiet rasade i året val och föll från 34,7 procent till 8,2. Men dessa regionala partier verkar inte samarbeta runt någon gemensam politik, utan delar mest bara namn. I Norrbotten fick vi se kraftiga nedskärningar och skandaler, deras regiondirektör tvingades avgå då sjukvårdspersonal saknade förtroende för henne, och så vidare.
Det återstår att se vad Sjukvårdspartiet i Västernorrland åstadkommer med sitt ökade stöd och en eventuell maktposition i framtiden. Partiet består av många engagerade sjukvårdsanställda och andra länsbor. Partiet säger sig ha en pragmatisk inställning och för en jämlik vård i hela länet, utveckling av kommunikationer, utbildning och kultur med mera. Allt mycket bra punkter som man kan stödja till fullo.
Men partiet saknar tydliga svar på de avgörande frågorna: varifrån ska pengarna tas till detta och vilken kamp krävs för att uppnå vinna de krav som ställs?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!