Västtrafik höjer biljettpriserna ännu en gång – Alliansbudget bakom

av Kristofer Lundberg

Västtrafik höjer biljettpriset på nytt. Priserna ökar i snitt med 2,5 procent. Ett månadskort kostar nu 640 kronor istället för 625. Regionen runt-kortet, för hela Västra Götalands län och Kungsbacka kommun, kostar nu 1 765 kronor.

Under det rödgröna styret subventionerades Västtrafiks månadskort med 135 kronor per kort, men i Alliansbudgeten finns inte detta kvar vilket innebär en pris­ökning för Göteborgs resenärer. 

Det kommer innebära att ett månadskort i Göteborg kommer att kosta hela 775 kronor. 

I Alliansens budget står det att trafikökningen i framtiden ska hanteras genom kollektivtrafik, cykel och gång. Att de då väljer att ta bort subventionen av månadskort rimmar falskt. När Göteborg Direkt frågar Göteborgsmoderaternas ordförande Axel Josefsson om hur han ser på risken att vissa inte kommer ha råd med månadskort svarar han arrogant.

– Det kommer säkert finnas de som väljer bort. Då väljer man att gå eller cykla och det tycker jag är bra sätt att transportera sig. Det är både klimatsmart och effektivt.

Han tror inte heller att det är priset som är avgörande för om människor åker kollektivt utan ”komfort, turtäthet och snabbhet”. 

Rättvisepartiet Socialisterna har i flera år kämpat för gratis och utbyggd kollektivtrafik för att få människor att ställa bilen. Det anser Moderaterna vara en dålig idé – han är istället rädd för att ”alla som går och cyklar då åker kollektivt istället”. Med en M-KD-budget på riksplan försvinner också det statliga bidraget för sommarlovsresor för unga sommaren 2019 och 2020, ett hårt slag mot landets låginkomsttagare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!