Västvärldens cyniska spel om de afghanska flyktingarna

Talibanerna under kuppen, vars försvarsminister nyligen sa att ”Om någon som tillhör någon etnisk grupp, någon zon eller någon provins för­söker splittra landet är denne fiende till landet” (Foto: CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

”Varför bjöd de in Talibanerna?” och ”Lita inte på talibanerna.” Det är två kommentarer jag fått från exilafghaner på frågan om vad de tycker om samtalen i Oslo mellan Norges regering och Talibanerna.

Bakgrunden till samtalen i Oslo är den pågående humanitära katastrofen i Afghanistan. Av landets knappt 40 miljoner invånare hade i december 95 procent otillräckligt med mat enligt Washington Post.
Förutom striderna upplevde landet i somras och höstas den värsta torkan på 30 år. Bönder som i vanliga fall skulle kunna få tillfäl­liga påhugg har i dagsläget inte den möjligheten.
Nu är det vinter även i Afghanistan. Många vägar i det bergiga landet är blockerade av stora snömas­sor. Problemen att få fram väsentligheter som mat och bränsle är enorma.
Logistikproblemen är inte det enda. Röda Korset berättar om hur bristen på kontanter och obetalda löner leder till att det i stort sett är omöjligt att skaffa tillräckligt med näringsrik mat.

Afghanistans befolkning består av en rad olika etniska grupper. Pashtunerna, som talibanerna tillhör, är den största med cirka 40 procent av befolkningen. Tadjiker utgör cirka 25 procent, uzbeker 10 till 15 procent precis som hazarerna. Sedan finns det flera mindre folkgrupper.
Enligt Jomali, en av de exilafghaner jag talade med, vill pashtunerna inte dela makten med andra folkgrupper.
En grupp man har ett speciellt ont öga till är de shiamuslimska hazarerna. Jomali berättar hur en grupp 15-åriga hazarer hals­höggs i hans hemprovins och hur hazarer nu flyr därifrån.
Tolo News rapporterar att Afghanistans tillförordnade försvarsminister Mullah Mohammad Yaqub Mojahid varnade: ”Om någon som tillhör någon etnisk grupp, någon zon eller någon provins för­söker splittra landet är denne fiende till landet.”

Talibanerna visar nu vad de menar. Enligt uppgift avsatte de nyligen en rad hazariska domare och annan juridisk personal, och ersatte dem med pashtuner. Jomali berättade om sin hemby där de inte har någon affär, men där talibanerna nyss har öppnat en polisstation.
FN:s representant för flyktingfrågor i Afghanistan, Filippo Grandi, varnar för att en ekonomisk kollaps i landet kan leda till sammanbrott och en okontrollerbar flyktingvåg. Det är bakgrunden till samtalen i Oslo. Omvärlden vill inte under några omständigheter uppleva en stor flyktingvåg från landet.
Talibanerna vill visa omvärlden att man månar om befolkningen. Hassan, en annan exilafghan, tror inte på talibanerna och menar att de bara kommer att berika sig själva.

Svenska asylaktivister befarar att västvärlden villkorar ett eventuellt stöd så att nya utvisningar kan möjliggöras. Det finns all anledning att fortsätta följa händelseutvecklingen i Afghanistan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!