Växande global protestvåg mot rasism och polisvåld

I hela världen äger enorma protester rum (Foto: GoToVan / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Kampen i USA har gett upphov till en global proteströrelse mot rasism, polisvåld och växande orättvisor.

I helgen hölls det jättelika demonstrationer runt om i världen, trots att det på många håll fortfarande råder demonstrationsförbud.
50 000 demonstrerade i Berlin och i en rad andra tyska städer, som exempelvis München och Hamburg, samlade demonstrationerna tiotusentals deltagare. 

I London demonstrerade 50 000, i Manchester 25 000 och i Bristol över 10 000. I Bristol rev demonstranterna ned den provokativa statyn av Edward Colston, en slavhandlare som var ansvarig för att minst 84 000 afrikaner under slutet av 1600-talet skeppades till Karibien och den amerikanska kontinenten för att säljas som slavar (till följd av de avskyvärda förhållandena kom nästan en fjärdedel av dem att dö under färden). 
Colston-statyn dumpades i floden och enligt stadens borgmästare kommer den aldrig tillbaka till sin ursprungliga plats.  
I Bryssel demonstrerade 10 000 och i exempelvis Antwerpen var det flera tusen som gick ut på gatorna. I Madrid och Barcelona var det tusentals som trotsade myndigheternas order om att inga demonstrationer med fler än 200 deltagare får genomföras. I Warszawa omringades den amerikanska ambassaden av demonstranter. 

I Köpenhamn var det omkring 15 000 som demonstrerade och ”i helgen kunde vi i flera norska städer bevittna en imponerande stor folklig mobilisering mot rasism och polisvåld. I Oslo, Bergen och Stavanger var det tusentals som demonstrerade för att mordet på George Floyd inte bara ska bli ytterligare ett i statistiken, utan början till en ny kamprörelse mot rasism”, skriver den norska vänsterdagstidningen Klassekampen i en ledare den 8 juni.
I Australien genomfördes demonstrationer i flera städer, i Sydney gick tiotusentals ut på gatorna och i Brisbane var det minst 10 000. Demonstrationer och andra protester genomfördes också i exempelvis Japan, Sydkorea och Thailand.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!