Växande kritik mot Metalls avtal

2009-03-04 12:03:32
Metalls avtal om sänkta löner möter växande kritik. För att få stöd säger Metalls ledning att det handlar om ”arbetslöshet eller sänkt lön”. Men många metallare och andra arbetare inser att sänkt lön inte garanterar jobben.

Alternativet är istället att ta kamp för jobben. Vart har rekordvinsterna tagit vägen? Ta strid för att att alla varsel och avskedanden ska stoppas. Öppna räkenskapsböckerna. Stoppa alla aktieutdelningar och bonuspengar.


LO-Tidningens hemsida refererar kritiken från andra LO-förbund:

– Vi kan inte acceptera något sådant här. Det är absolut inte aktuellt, säger John Haataja, Handels avtalssekreterare.

– Vi gör en helt annan bedömning av vilka åtgärder som krävs. Att gå in och skruva i avtalen löser inte problemen, säger Per-Olof Sjöö, Skog- och träfackets avtalssekreterare.

– Vi på Grafikerna har aldrig gjort några överenskommelser om permittering, och framför allt inte utan lön, säger Grafikernas avtalssekreterare Erik Georgii.

– Risken är att dammluckorna nu öppnats, och att de blir svåra att stänga igen, säger Sven-Olof Hellman på Seko.


Kritiken ökar också inom Metall.

Här är några röster:

FINSPÅNG:
Facklig vrede mot IF Metalls uppgörelse

”Verkstadsklubben på Luvata är inte imponerad av IF Metalls uppgörelse om lönesänkning.
– Vi tror inte alls på detta. Det är helt emot det fackliga löftet, säger Billy Gustafsson, ordförande i verkstadsklubben.
– Vi tycker inte om det här. Det finns ändå inga garantier för att inte bli uppsagd, säger Billy Gustafsson.” (ur Folkbladet Norrköping)

SUNDSVALL: "En farlig väg att slå in på"

”Nej, IF Metalls ordförande i Mellersta Norrland, Stefan Hultman, jublar inte över avtalet som kan ge sänkt lön.

– Vill det sig illa så blir medlemmarna blåsta på pengar, säger han.

Han höjer ett varningens finger för den här typen av överenskommelser.

– Det är en farlig väg att slå in på. Om företaget är i kris, så finns ju risken att det går åt helvete. Har man då blivit permitterad med sänkt lön, så då slår ju det på lönegarantin. Dessutom kanske det påverkar ens a-kassa, så att även den blir lägre, säger Stefan Hultman.” (ur Sundsvalls Tidning)

HAGFORS: Metall Klarälvsdalen fortsatt kritiskt

”Styrelsen för IF Metalls avdelning 14 i Klarälvdalen är fortsatt mycket kritisk mot förbundsledningen beslut att gå med på sänkta löner.
Kritik har även riktats mot fackets förtroendevalda på Uddeholm Tooling [som i ett lokalt avtal gått med på lönesänkningar].
– Det kan bli så här ibland, men nu gäller det att gå vidare och göra det bästa av situationen, säger Thomas Rehn, ombudsman i avdelningen.

Avdelningsstyrelsen träffades under tisdagen för att diskutera de senaste dagarnas utveckling. Förra veckan hävdade avdelningen att det så kallade Uddeholmsavtalet stred mot gällande avtal.

I måndags skrev Metalls förbundsledning under ett avtal med arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen som går längre än den lokala fackklubbens avtal med Uddeholm Tooling.
– Det finns vissa likheter, och visst kan man säga att fackklubben på Uddeholm Tooling gjorde ett bättre avtal, men som sagt, vi gillar inte såna avtal, säger Thomas Rehn.” (ur Värmlands Folkblad)

SÖDERTÄLJE: ”Lite som att kissa i brallan”

”IF Metalls fackklubb på Scaniafabriken i Södertälje är missnöjd med det centrala avtal förbundet slöt med arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen om sänkta löner. I Stockholms län har IF Metall ungefär 14500 medlemmar och över 3000 av dem jobbar på Scania i Södertälje.

– Det här är lite som att kissa i brallan, man räddar sig för stunden. Blir krisen mer långvarig då blir man ju av med jobbet i alla fall, då har man först sänkt sin inkomst, sen får man sänkt a-kassa dessutom, säger klubbordförande Johan Järvklo.” (från Sveriges Radios hemsida)

BORÅS: Facket kräver garantier

”– Jag är väldigt tveksam. Jan Sturesson, verkstadsklubbens ordförande vid Volvo Bussar i Borås, är långt ifrån säker på att avtalet som IF Metall skrivit på kommer att rädda jobben. Permitteringsavtalet mellan IF Metall och Teknikarbetsgivarna var eftermiddagens stora samtalsämne på Volvo Bussar i går.

Några spontana applåder fick dock inte avtalet av klubbordförande Sturesson.” (Ur Borås Tidning)

SANDVIKEN: Inga som jublar

”Metalls avtal om en lönesänkning för att fler ska få behålla jobbet är inget som anställda vid Sandvik jublar över.
– Det finns ju samtidigt inga garantier för att man får behålla jobbet, säger André Hansen på rörverket på Sandvik.” (Ur Gefle Dagblad)

GÖRAN GREIDER PÅ DALADEMOKRATENS LEDARSIDA:

”Borgerlig hyllningskör för Löfven 

Gårdagens borgerliga ledarsidor hittade en ny och oväntad hjälte: IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Överallt utropas han som modig och nytänkande. Varför är borgarna så glada över Metalls nya avtal?
Svar: Det passar utmärkt i en världsbild där löntagarna ska få ta smällen när tiderna blir sämre.”

FÖRETAGARNAS CHEF I NORRBOTTEN:
”Han rosar Metall
Åsikterna är delade om det permitteringsavtal som IF Metall och arbetsgivarna slöt i går.
– Modigt att våga tänka i nya banor, säger en positiv Kjell Hjelm, t f regionchef för Företagarna i Norrbotten.” (ur NSD)

SVENSKA DAGBLADETS LEDARSIDA: ”IF Metall förtjänar ett tack för sin ansvarskänsla

NYHETSRUBRIK I SVENSKA DAGBLADET: ”Regeringen jublar diskret”

Skicka gärna in fler rapporter (uttalanden, protester mm) till offensiv@socialisterna.org

Sammanställning: Offensivs redaktion

 


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!