Växande kvinnokampsrörelse i Mexiko mot mäns våld

Kvinnokampen i Mexiko fortsätter och får momentum (Foto: Santiago Sito / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Indirekt våld mot kvinnor genom direkt våld mot deras barn är en manipulativ och grym metod för att utöva våld mot kvinnor. Nu har kvinnor i Mexiko tagit ett viktigt steg i kvinnokampen genom att förklara den 11 maj till en kampdag mot denna form av våld, efter att protester har genomförts i hela landet samma dag.

Indirekt våld mot kvinnor handlar om att skada kvinnor genom att ge sig på deras närmaste, oftast deras barn. Det kan handla om att skada eller hota om att skada barnen, eller att ta barnen ifrån mamman. Det har bland annat hänt att högt uppsatta politiker i Mexiko har använt sin position för att vinna full vårdnad, för att sedan inte låta barnen träffa sin mamma.
Den här formen av våld har flera offer, och oftast blir barnen mycket lidande. De kan bli allt från hjärntvättade och separerade från hela släkten till att bli utsatta för fysisk och sexuellt våld, medan mamma är maktlös.

Den 11 maj, dagen efter mors dag i Mexiko, gick kvinnor ut i protester i hela landet mot indirekt våld mot kvinnor genom våld mot deras barn (vicarious violence på engelska). I huvudstaden Mexico City hölls protesten utanför familjerätten vid högsta domstolen. En grupp mödrar vars barn hade kidnappats av deras före detta män läste upp barnens namn och höll upp bilder på barnen.
Demonstranterna krävde också rättvisa för två kvinnor som ställts inför rätta för brott som deras före detta partners fabricerat, något som inte alls är ovanligt för kvinnor i den situationen.

Rörelsen kallar sig El Frente Nacional contra la Violencia Vicaria (Nationella Fronten mot indirekt våld), och har genom påtryckningar lyckats få igenom att tre delstater inför en brottsrubricering och någon form av påföljd. Rörelsen grundades i november 2021.
Den här rörelsen är ett mycket viktigt steg för kvinnokampen i Mexiko, som har mycket jobb framför sig. I Mexiko är kvinnoförtrycket djupt rotat, men kvinnokampen är också bred och stark. Den här rörelsen har redan vunnit delsegrar och visar att gemensam kamp lönar sig. Nu gäller det att fortsätta anordna landsomfattande protester och kvinnostrejker för att ytterligare sätta press på landets makthavare och domare och bygga en massrörelse.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!