Växande motstånd mot Järvafältets byggplaner

av Inga Harnesk (först publicerad i Nyhetsbyrån Järva)

Mötet drog upp planer på hur den kommande kampen bör organiseras.

Det finns planer på att bygga 700 nya lägenheter längs en ny väg mellan Akalla och Kista, vid Husbys södra kant mot Järvafältet.

Motståndet mot planerna att såga ned och bebygga Husbys gröna kilar ned mot Järvafältet håller på att organiseras. På Husby Gård möttes Järvabor till ett möte häromveckan.

– Det här är ett förödande förslag som bara måste stoppas. Snart finns inget kvar av Järvafältet, säger Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsråd.

– Förslaget är föraktfullt mot de boende här. Hela förtätningen av Husby är extrem. Om de inte drar tillbaka det här blir det här en lika stor och existentiell strid som mot Järvalyftet, säger Arne Johansson.

Då lyckades Järvaborna efter sex månaders hård kamp stoppa planerna.

– Det här kommer att bli en lika stor strid, jag tror inte att några Husbybor kommer att acceptera det här. Skogspartier som är extremt ekologiskt viktiga för Järvafältets flora och fauna försvinner. För Husby är det ovärderligt.

Fortfarande är det många som inte känner till Svenska Bostäders och Veidekkes planer på nybyggnation i Husby. Längs den planerade vägen mellan Kista och Akalla förbi Husby Gård ska man bygga 700 lägenheter. Dessa ska byggas i det smala skogsparti som idag förenar bostadshusen på Trondheimsgatan, Oslogatan och Bergengatan med Järvafältet. 

Den underbart vackra och mycket gamla gångvägen som sen gränsar mot Järvafältet och går förbi hällristningen skulle då också försvinna.  Och lite längre fram skulle förskolan med sitt fantastiska läge med närheten till boende och natur rivas.

Förslaget är det senaste tillskottet till planerna på att bygga sammanlagt 2 000 nya bostäder i redan tätt bebyggda Husby, som idag har cirka 5 000 bostäder. 

Husby byggdes mycket tätt från början, men man sparade Järvafältet, som sedan klassades som natur- och kulturreservat. De naturflikar som smyger in här och där i bostadsområdet försvinner om planerna genomförs.

Hur kan man ”kompensera” allt detta undrade man på mötet. ”Tillgängligheten till Järvafältet är i fara” och ”Det här måste vi förhindra. Vi skall sätta blåslampa på alla!” var några av de många kommentarerna på mötet.

De närvarande var alla överens om att de idéer som dessa byggherrar har lanserat skulle rasera många av de unika värden som detta område ger både natur, boende och samhället. Man beslöt att ställa sig bakom en gemensam skrivelse från Norra Järva Stadsdelsråd till olika instanser för att förhindra detta förslag. Man föreslog samtidigt att bygga bostäder på ett annat område i Husby, längs Hanstavägen, som vore lämpligare.

Huvudpunkten under mötet var från början hur man skulle gå vidare i kampen för hyresrätterna. Initiativet togs i Husby och har nu utvecklats till ”Nätverket Rädda Hyresrätterna”. Rörelsen har spritt sig mycket snabbt över hela Stockholm. Mötet avslutades med en uppmaning att säga till alla att man skulle besöka de olika lokala nämndemötena och trycka på i dessa frågor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!