Växande proteströrelse mot den finska blåbruna regeringen

Orpos blåbruna styre har det hett om öronen när unga och arbetare tar till kamp mot alla regeringens attacker (Foto: Juha Tapio).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

En proteststorm blåser upp mot den finska blåbruna regeringen. Skolockupationer och studentprotester mot nedskärningarna har pågått i veckor, och nu har även facken mobiliserat till protester. Om rörelserna breddas och trappas upp samt samordnas kan regeringen tvingas på fall.

Förra onsdagen, den 27 september, skedde flera ”politiska strejker och utmarscher” i Finland, rapporterar Svenska Yle. I Åbo hade Servicefacket PAM, Fackförbundet JHL och Byggnadsförbundet mobiliserat till en protest.
I en timme lades allt arbete ner på flera arbetsplatser, däribland Meyers varv i Åbo, vid Orion, Sandvik Mining and Construction, Åbo Energi, Olkiluoto och Valmets Automotive.
– Vi är här på grund av regeringens planer att minska stödet för de som är mindre bemedlade i ett försök att rädda Finlands ekonomi. Det är helt enkelt fel, säger PAM:s verksamhetsledare Heidi Lehikoinen till Svenska Yle den 27 september.

Anledningen till de fackliga protesterna är bland annat att regeringen planerar en ”reform”, läs försämring, av arbetslöshetsunderstödet, vilket bland annat innebär slopande av barnförhöjningen (det är ett särskilt tillägg till underskottsgottgörelsen, vilket i sin tur ”är ett avdrag som Skatteförvaltningen gör automatiskt från skatten på förvärvsinkomsterna om du har rätt till avdraget”, enligt finska Skatteförvaltningens hemsida).
– Denna reform innebär att personer som redan har det svårt ekonomiskt kommer förlora hundratals euro i månaden, säger Lehikoinen.
Tiina Nurmi-Kokko, organisationschef för Byggnadsförbundet, är också orolig över försämringarna och berättar för Svenska Yle att:
– Vi är jätteoroliga för unga familjer och studerande som har det värst, vi vill uppmana alla att berätta för regeringen att det här inte går och att vi måste hitta en annan lösning.

Arbetare och unga rör på sig i Finland, i protest och motstånd mot en rasistisk nedskärningsregering som kan få de blåbruna på fall.

Frivilliga till mathjälpen riktar också kritik mot regeringen, eftersom de tar från de fattiga och ger till de rika. Köerna till att få mat är redan långa, och med planerna som regeringen har på kraftigt nedskurna bostadsbidrag, studiestöd och arbetslöshetsersättningar befarar frivilligarbetare att köerna bara kommer att bli än längre.
– Regeringens åtgärder kommer att drabba de som redan har det svårt. De kommer att få det ännu värre vilket kommer att leda till att köerna till mathjälpen runt om i landet ökar ordentligt. Nu vet jag ju inte exakt vad Robin Hood gjorde, men det vet jag i alla fall att Orpo [Finlands premiärminister] tar från de fattiga och ger till de rika, säger John Åsvik, ordförande i Mathjälp Vasa, till Svenska Yle den 2 oktober.

De skattesänkningar som har aviserats gynnar främst de redan välbärgade. Med en månadslön på skyhöga 15 000 euro tjänar man 2 000 euro på ett år, medan om man har en månadslön på 3 000 euro endast betalar 300 euro mindre i skatt per år.
Nedskärningsförslagen kommer samtidigt som det liksom i Sverige och resten av världen råder en levnadskostnadskris, vilket har medfört att många inte har råd med saker som hyra, mat, el med mera.

Arbetare och unga rör på sig i Finland, i protest och motstånd mot en rasistisk nedskärningsregering som kan få de blåbruna på fall – om kampen trappas upp och breddas. Men även den så kallade ”oppositionen” har fört en politik som inte gynnar arbetarklassen – tvärtom.
Det behövs en kamp för bygget av ett nytt socialistiskt arbetarparti som samlar det bubblande motståndet till en rörelse mot det kapitalistiska systemet som bara kommer att innebära ytterligare försämringar och attacker mot arbetare, unga, klimat, rättigheter med mera.


Framgångsrik protest mot högerpolitik och rasism i Uleåborg

Hundratals slöt upp i Uleåborg med slagorden ”rasister ut, regeringen ner!” (Foto: Juha Tapio).

Ilskan mot Finlands nya regering ledd av Samlingspartiet och Sannfinnländarna har framkallat protester i olika städer i Finland. Redan i augusti protesterade hundratals i Uleåborg mot regeringspolitiken. Den senaste demonstrationen, som anordnades på söndagen den 24 september, samlade också hundratals, enligt organisatörerna upp till 600 deltagare.
Demonstranternas protest riktade sig både mot regeringens målsättning att genomföra nedskärningar i välfärden, undergräva arbetarnas rättigheter och genomföra en ännu mer rasistisk invandringspolitik. Ett av de viktigaste slagorden var ”rasister ut, regeringen ner”.

Demonstrationen samlade folk av olika åldrar, men merparten var unga som är intresserade av social rättvisa och som är genuint bekymrade över rasism och högerextremism.
Protesten var mycket livfull och färgrik med massor av plakat, slagord och trumslag. I slutet fick vi höra flera inlägg av civilsamhällets aktörer och live rapmusik.

Juha Tapio

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!