Växjö: Facklig seger för uskor

I Växjö vann uskorna kampen mot schemaförsämringarna (Foto: Anders Bergön).

av Anna Nordström // Artikel i Offensiv

Mitt i sommaren fick 1 800 anställda inom omsorgsförvaltningen i Växjö kommun besked om schemaförändringar. Nattpassen skulle kortas till nio timmar, en effekt av EU:s nya krav på 11 timmars dygnsvila som kommer att börja gälla den 1 oktober. Kortare nattpass innebar för nattpersonalen längre dygnsvila, men samtidigt ytterligare två nattpass på sex veckor.

Förändringarna, som genomförts utan dialog med dem som påverkas, skapade oro bland personalen som såg omedelbara risker för mindre och sämre tid för återhämtning och minskad tid med barn och familj.
Kommunals ordförande i Växjö, Hanna Haraldsson, varnade för en kedjereaktion i kommunen där personal i skola och förskola också riskerade att påverkas då nattpersonalen inte skulle kunna hämta och lämna sina barn som tidigare.

Undersköterskorna och kollegorna Alejandra Lingmert, Sofie Erlandsson, Gevara Hannan, Annika Norman och flera andra arbetskamrater startade då en namninsamling, vilket både Smålandsposten och Kommunalarbetaren har rapporterat om.
Insamlingen lämnades till chefen, synpunkter samlades in från arbetsgruppen, Kommunal kontaktades och man gjorde en bedömning av riskerna med att korta nattpassen. Kollegorna skickade också en skrivelse till politiker och kommunchefer, och tog kontakt med lokaltidningen Smålandsposten.

Tack vare den gemensamma kampen har politikerna dragit tillbaka förslaget; schemat kommer att återgå till tio timmars nattpass. Kommunal fick redan i juni veta om förändringarna och försökte motsätta sig dem, men det var efter den gemensamma, aktiva och kraftfulla kampen som förändring faktiskt nåddes.
EU-direktivet ligger kvar och förändringar av omsorgspersonalens arbetstider kan fortfarande komma. Personalen i Växjö kommun känner sig osäkra på om ledningen och politiker verkligen kommer bjuda in till dialog i framtiden, men kan andas ut för denna gång.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!