Växjö: Rädda Fylleryd!

”Kära bilister, bli cyklister” var en av talkörerna (Foto: Anna Nordström).

av Anna Nordström // Artikel i Offensiv

I fredags (den 31 mars) anordnade Fridays for Future tillsammans med Naturskyddsföreningen i Växjö en demonstration mot ombyggnationen av Trafikplats Fagrabäck.

Trafikplatsen är idag en stor rondell med fem utfarter. Genomfartstrafiken på riksväg 25 och 27 samsas tillsammans med lokal trafik mellan centrum och bostadsområden om utrymmet i rondellen. Under rusningstiderna på morgonen och eftermiddagen blir trafiken ofta stillastående.
Trafikverket har tillsammans med Växjö kommun tagit beslut om att göra om trafikplatsen, utöka den enda rondellen till tre stycken och höja hastighetsbegränsningen från 90 till 100 km i timmen. För att få till detta behöver bland annat det närliggande friluftsområdet och naturreservatet Fylleryd kapas, vilket man har behövt söka dispens för hos länsstyrelsen, då den skyddsvärda gröna sköldmossan växer i området.
Ombyggnationen görs trots att vi vet att bredare och större vägar leder till mer trafik, inte mindre. Det sägs också att ungefär hälften av alla bilresor som görs i tätorter är kortare än fem kilometer. Om man istället riktade in sig på denna grupp och pengarna på att förbättra för gångare och cyklister, utökade lokaltrafiken och erbjöd både gratis bussresor och lånecyklar skulle trafiksituationen vid Fagrabäck förbättras.

Demonstrationen inleddes med tal och talkörsövning. En resolution antogs som kräver att bygget stoppas och att Växjö kommun stoppar alla stora vägbyggen med hänsyn till klimatet. Flera demonstranter tog på sig reflexvästar med tillhörande slagord som ”Kära bilister, bli cyklister” och ”Rädda Fylleryd”.
Kl 16 bar cykeltåget iväg längs bilvägen upp till Trafikplats Fagrabäck, en cykeltur på cirka 2 km. Som vanligt vid den här tidpunkten på dagen var det trafikstockning och demonstrationståget fick stanna till. Bilisterna bakom tåget blev irriterade och en bilist försökte till och med köra om, med resultatet att han stoppade trafiken från andra hållet och själv skapade den största trafikfaran.
Efter två varv i rondellen avslutades demonstrationen och gruppen samlades i naturreservatet för samkväm och grillning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!