Vellinge kommun inför tiggeriförbud

2018-12-19 13:57:13

foto: CC0
Tiggeriförbudet – ett led i den rasistiska normaliseringsprocessen.

Högsta Förvaltningsdomstolen gav den 17 december Vellinge kommun rätt att införa lokalt tiggeriförbud. Domstolen upphävde därmed tidigare domar i Länsrätten samt Förvaltnings- och kammarrätten.

Nu blir det alltså fritt fram för kommuner att med hjälp av polis och lokala vaktbolag jaga tiggare som oftast är EU-migranter från gator och torg med motiveringen att de passivt samlar in pengar och att de stör den allmänna ordningen.
I Vellinge kommun, som har som slogan ”Här är friheten större”, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) att hon har sett fram mot detta och att hon hoppas att andra kommuner nu tar efter Vellinge.  Frihet för Moderaterna i Vellinge är uppenbarligen att vissa människor är mindre fria än andra. Gammal klassisk högerpolitik helt enkelt.

Närmast i kö att införa samma regler som Vellinge är Landskrona, Stockholm, Göteborg, Lund med flera. Högsta Förvaltningsdomstolen ger fritt fram för den rasistiska högern – med SD i spetsen, men även M och KD – att införa dessa rasistiska lagar. Men även S, C, L och andra har i flera kommuner önskat sig ett förbud mot de människor som tvingas tigga, exempelvis i Eskilstuna.
Vad blir nästa steg? Vilka andra grupper skall stoppas? Vilka andra ska räknas som störande element? Om tiggare stör den allmänna ordningen gör väl insamlingar till politiska organisationer, Amnesty, Musikhjälpen, biståndsorganisationer med mera också det? Ska tiggeri eller pengainsamling kriminaliseras och beläggas med böter eller fängelse? Ska det bli straffbart att skänka pengar?
Hur ska det gå med kungahuset, som är Sveriges största enskilda socialbidragstagare och som passivt tigger ihop miljoner i bidrag varje år?
Eller varför inte gå ännu längre? Inför lösdrivarlagen igen, kriminalisera arbetslöshet och fattigdom, förbjud bostadslöshet och utanförskap så att inget stör den allmänna ordningen! Detta hotar att bli verklighet om borgarna och högerpolitiken får fortsätta styra.

Det rasistiska tiggeriförbudet syftar till att dels slå mot en utsatt grupp, dels vända uppmärksamheten bort från de ökande klassklyftorna. Det behövs verkligen ett socialistiskt vänsteralternativ, nu mer än någonsin, för att slå tillbaka den rasistiska högern. Sverige har aldrig varit så rikt som idag, men ändå tvingas fler än någonsin i utanförskap, hemlöshet och fattigdom. Kamp måste organiseras för resurser utifrån behov. Ta pengarna där de finns – hos de superrika, storföretag och banker!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!