Vem Bryr Sig – hat, kärlek och motstånd

av Åsa Karlsson

Om en vill uppnå förändring går det inte att undvika konflikter, varken på relationsnivå eller på samhällsnivå. Att komma samman och dela erfarenheter har alltid varit kvinnorörelsens främsta metod. Boken Vem Bryr Sig? En antologi om känslomässigt arbete är ett uttryck för betydelsen av en sådan strategi.

Det är bara om kvinnor kommer samman och sätter ord på det ordlösa som det går att synliggöra och förändra den patriarkala jämställdheten.
Det här är en recension som också är en djupdykning ner i mina egna minnen och känslor, och minnen av känslor, eftersom den här boken är så svår att beskriva med några få ord. Den är nödvändig och fantastisk, hemsk och upprörande och vacker, silverglittrande så att man först inte ser vad som står, om kärlek och hat, våld och förtryck, att vara kärlek och göra hat.

Vem Bryr Sig är en antologi om känslomässigt arbete, utgiven av det ännu inte så stora men hjärtevarma förlaget Systerkonspirationen. Bakom står redaktörerna Agnes Ahlsén och Sara Hallonsten, efter en idé som föddes när en grupp kvinnor satt i en stuga i skogen och lyssnade på varandra.
De skickade ut ett upprop och bidrag strömmade in, om kärlek, sex, våld, familjer, relationer, män, tystnad, omsorg, med mera. Om det värsta som kan hända. Om mammor och pappor. Om våldtäkt, om misshandel, incest, mord och om utmattad vardag, snor och sex utan lust.

Det här är en bok som är fylld till brädden med kvinnors ord. På varenda sida finns något jag kan känna igen mig i, en berättelse som rör och berör, med eller mot min vilja och jag blir både jätteledsen, att jag vet vad de berättar om, har känt mig lika liten och undfallande och mörbultad och samtidigt tröstad och styrkt, när orden får sägas, sanningar skrikas ut och ingen längre kan låtsas att allt är bara bra.
Däri ligger en möjlighet och en väg framåt, att det inte behöver ta sex generationer till för förhållanden att bli jämlika (som statistiska centralbyrån säger).
Det finns också ganska mycket feministisk teori och en del historia att lära sig från och luta sig mot. Carin Holmberg, som för 25 år sedan skrev en bok om det obetalda arbetet och ojämlika förhållanden, är med och kan se hur hennes bok är lika aktuell. 

Patriarkatets järnbalkar som stoppar och separerar oss finns kvar även om dagens problem delvis har förändrats.
Carin, liksom redaktörerna, visar ändå på att de inte vill att vi ska sluta bry oss, sluta ta hand om och sluta se hur andra mår. 
Tvärtom vill de att vi ska bli fler för att vi tillsammans kan bry oss om varandra och om att förändra samhället. 

Det ”lilla livet” är inte så litet, det är grunden till ett känslornas blommande och hjärtevarma nödvändiga uppror!
Köp boken, ge bort den, läs den, köp en till, dela ut den till alla du känner och inte känner! Sa jag att den är vacker? 

Författare: Agnes Ahlsén, Sara Hallonsten
Förlag: Systerkonspirationen
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 255

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!