Vem organiserar arbetarna bäst?


av Anton Lundbäck // Recension i Offensiv

Speldesigner: Friedemann Friese
Artist: Lars-Arne ”Maura” Kalusky
Utgivare: 2F-Spiele
Speltid: 45-75 minuter
Spelare: 1-6
Ålder: 12 år+

Arbetarkamp, strejker och demonstrationer ligger i tiden. Så gör även brädspel. Därför känns det ju naturligt att kombinera de båda.
”Schönen Feierabend” är ett uttryck exklusivt för tyskan som man säger till varandra i slutet av arbetsdagen ungefär så som vi säger ”Trevlig kväll”. Det är en knepig fras att översätta, men det betyder i princip att man ”firar kväll”.

Går hem för dagen är i alla fall vad man gör i detta spel. Du skickar ut dina utmattade arbetare för att slappna av efter den hårda arbetsdagen genom olika fritidsaktiviteter och för att gå på fackmöten för att organisera sig. Den av spelarna som lyckas bäst kommer gå till kamphistorien som en av de stora organisatörerna, arbetarrörelsen kommer att sjunga sånger om en i århundraden och man kommer att få byster i mässing gjutna i ens avbild. Typ.
I början av spelet är dina arbetare stressade med sin 70 timmars arbetsvecka, sin kassa lön, utan möjlighet till semester och med ett lönegap mellan män och kvinnor, och särskilt organiserade är de inte heller. Det är upp till dig att hjälpa dina arbetare att bli så avslappnade som möjligt.

Hur avslappnade dina arbetare är mäts på en poängskala där du börjar på minus 5 poäng i avslappning och den som först når upp till 40 poäng triggar spelets slut och den som efter att alla spelare fått göra sina sista drag är mest avslappnad vinner.  
Alla dina arbetare börjar i fabriken, som är ett litet bräde du har framför dig. På din tur ska du placera ut en arbetare på någon av de platser på spelbrädet som symboliserar en fritidsaktivitet som kommer att generera avslappningspoäng.
Vissa platser kräver att du betalar pengar, men kommer att ge dig mer avslappning och vissa platser genererar mer avslappning om din arbetare har en partner som man har skaffat sig genom att gå på blindträff.

På din tur kan du även, istället för att placera ut en arbetare, utlysa en strejk. Då använder du dig av dina strejkmynt som du har samlat på dig för att förbättra dina arbetsförhållande genom att korta arbetstiden, öka lönen, minska lönegapet eller bättra på organiseringen för dina arbetare. Du kan även kräva rätten till semester, vilket är det bästa sättet att skaffa sig avkoppling på och kommer vara avgörande för att vinna spelet.
När man på sin tur till slut placerar ut sin sista arbetare kommer man att trigga en ny arbetsdag. Då plockar man tillbaka alla sina arbetare till fabriken och får ut pengar utifrån var man ligger på löneskalan, genererar nya strejkmynt efter hur organiserad man är och drar på sig stress (minus på avslappningsskalan) utifrån hur lång ens arbetsvecka är.
När det sen är ens tur igen börjar man om med att placera ut arbetare eller strejka.

Det är en tajt kamp om att öka på hur mycket avslappning man genererar varje runda och det finns olika vägar att gå. Vill du exempelvis fokusera på att öka lönen för att ha mer pengar att spendera på nöjen och semester, eller vill du försöka minska på arbetsveckan så du inte drar på dig lika mycket minus varje gång du går tillbaka till fabriken?

Den främsta spelmekaniska hooken ligger dock i timingen när du ska placera ut din sista arbetare för att på så sätt trigga din inkomst och frigöra platser på brädet för dina motståndare. Det finns nämligen bara ett begränsat antal platser på brädet dit man kan skicka sina arbetare och man märker ganska snabbt vilka som är de eftertraktade platserna.
Ja, det skaver lite i temat att du tävlar mot andra arbetare om ett bättre liv, så man får se lite mellan fingrarna där, men du saboterar i alla fall inte för varandra som några nedriga svartfötter.

Spelarbrädet är modifierbart efter hur många som spelar så det kommer inte att tappa i balans beroende på hur många man är. Däremot så medför alltid fler spelare mer speltid, så dom där 55 minuter i speltid som utlovas på lådan kommer inte att gälla för 5 till 6 spelare.
Detta är ett spel som kanske kan vara lite svårt att greppa för den som inte spelat så mycket strategispel tidigare, men vill man bara ta sig över den lilla inlärningskurvan kommer man nog att ha riktigt kul med Feierabend. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!