Vem tänker på Adam, 10 år?

Barnen på Vättleskolan drabbas hårt av att elevassistenter försvinner (Foto: CC0).

av Sadiya Mohamed // Artikel i Offensiv

Nedskärningar inom skolan har lett till beslut om att samtliga elevassistenter ska bort från Vättleskolan i Angered, samt många fler elevassistenter runt om i staden. Detta ska ske hösten 2020 eller tidigare.

På Vättleskolan är det drygt hundra barn som berörs, varav många av dem har diagnoser. Föräldrarna som berörs har inte fått information om planeringen och har därmed inte haft chans att protestera. 
För att inte elever ska drabbas av den planerade nedskärningen har rektorn presenterat som åtgärd att klasslärarna ska ta mer ansvar för samtliga elever. I de flesta klassrum är det cirka 25-28 barn som ska samsas om en lärare. Flera barn i varje klass har behov av extra stöd.

Hur drabbar det skolans elever i stort?
Vad händer i undervisningen när det finns barn som inte får det stöd de behöver? De barnen riskerar att inte uppnå sina kunskapsmål. Det extra stöd de har fått hittills är en del av ett åtgärdsprogram som ska hjälpa det enskilda barnet att lyckas. Vissa av barnen kommer inte ens att uppnå målen med stöd, hur ska det gå utan stöd? 
Det påverkar studieron för de andra barnen. Undervisningen tar stryk för alla barn när läraren behöver lägga tid och fokus på att få de elever som har stödbehov att fungera i klassrummet. Risken är att lärare slutar på grund av en försämrad arbetsmiljö. 

Hur drabbar det Adam, 10 år? Han har autism, adhd och motoriska svårigheter som fastställda diagnoser efter flera års utredningar på barn- och ungdomsmedicinska mottagningen i Gamlestaden. Och nu har vi kontakt på BUP.
Stödet för Adam betyder att han kan vara i skolan och inte må dåligt, och att hans dag inte behöver förstöras av att vara i skolan. Adam klarar inte målen med det extra stödet han får, men han trivs åtminstone och känner att han kan vara en del av gruppen. Vad händer när stödet tas bort? 
Adam har under hela sin skolgång kämpat för att passa in och hänga med och när han äntligen har fått ett stöd som fungerar bra ska det tas bort. Den åtgärd som har presenterats som en lösning på att Adam förlorar sitt extra stöd är inte realistisk eftersom den bara innebär att ytterligare arbetsbörda läggs på klassläraren utan att motsvarande börda tas bort.
Jag är Adams mamma och jag och hela min familj mår inte bra av att veta att Adams vardag inom kort kommer att vändas upp och ner på grund av dessa nedskärningar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!