Vem vaktar väktarna?

2008-03-26 12:47:36
Jag var bara tretton år när jag fick bevittna polisvåld för första gången. En kompis till mig hade på ett diskotek smugglat in alkohol och druckit sig berusad. Vakterna hade upptäckt detta och ringt polisen.
Tjejen var tolv år gammal, en och femtiofem lång ungefär, liten och späd. Hon var helt klart i behov av att få bli körd hem, men på vilket sätt? Hon gjorde inget motstånd mot polisen – tills de båda två fullvuxna karlarna med full kraft grep tag i hennes armar och började släpa henne. Av smärtan så gjorde hon också motstånd. Vi kompisar stod förskräckta och såg på, vi försökte be poliserna att lugna ner sig men det enda vi fick till svar var ”Håll käften och lägg er inte i!”.

Fanns det en ”hotbild” som befogade våldet? Jag undrar om denna lilla tjej kunde göra att de mer än dubbelt så stora poliserna kände sig hotade, eller om det handlade om att visa sin maktställning gentemot ”problembarn”?
Jag såg hennes armar två dagar efter, svullna och fyllda med blåmärken.
För några veckor sedan såg jag en ung kille bli utslängd från ett köpcentrum av två vakter.
Han skrek någonting efter dem och gick iväg, då tittade vakterna på varandra och sprang i full fart mot killen och släpade in honom på det ställe där jag just stod.
Han blev nerslängd på stengolvet och vakterna tryckte ner honom hårt. Han försökte åla sig undan deras hårdhänta behandling, men de hade honom i ett kontrollerat grepp. Ändå kom en tredje vakt in och tog upp batongen. Jag hörde batongslaget träffa killen över ryggen.
Vakten fortsatte med att slå batongen mot golvet och provocerande fråga: ”Gillar du att bli slagen med batongen? Ska vi slå dig mer, vill du det?”

Häromdagen såg jag och en kamrat polisen bete sig minst lika svinigt. En kille var arresterad och poliserna tryckte upp honom mot piketbussen och visiterade honom. Han fick på sig handbojor och skulle in i piketbussen men fick inte riktigt upp foten och snubblade till. Då blev han istället brutalt nertryckt på marken och sedan inslängd i bussen. Hans kompisar reagerade till hans försvar på grund av polisens agerande, men fick då som svar höra att: ”Ska vi pepparspreja er, era jävlar?”. Till följd av detta blev en av kompisarna också uppslängd mot bussen och visiterad, sen släpades han iväg till en annan polisbil och blev bortforslad.
Om polisen agerar så här öppet när folk ser på, kan man ju undra hur de beter sig på stationen bakom stängda dörrar?

När jag såg denna händelse, så kom jag att tänka på utbildningsminister Björklunds förslag om polishämtning av skolkare. Vilka metoder kommer polisen att använda sig av för att tvinga skolkande elever till skolan? Kommer man att knacka på och be snällt, och om eleven inte vill då?
Att se väktares och polis beteende gör mig upprörd och illamående. Som den romerske diktaren Juvenalis skrev: Quis custodiet ipsos custodes? Vem vaktar väktarna?


Johanna Evans är medlem i RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!