”Vi är i limbo, ständig väntan på svar”

Protester mötte riksdagens Migrationskommitté när den samlades för sista gången den 7 augusti. Foto: Vilgot Karlsson

Fredagen den 7 augusti hade riksdagens migrationskommitté sitt sista möte. Cirka 30 asylsökande demonstranter och asylrättsaktivister protesterade utanför kontoret på Riddarholmen. Kommittén består av ledamöter från alla riksdagspartier samt ett antal experter, och har haft till den 15 augusti på sig att komma fram till ett nytt förslag för den svenska migrationspolitiken. 

Vilgot Karlsson

Offensiv har tidigare skrivit om att Röda Korset har varnat för de nya förslagens potentiellt livsfarliga konsekvenser och förödande påverkan på bland annat familjeåterförening. Nu konstaterar kommitténs ordförande Thomas Rolén att det inte blir något helhetsförslag, eftersom det finns för mycket motsättningar mellan partierna, och tillägger att diskussionen försvårades av att partierna ville lägga till egna förslag, såsom Moderaternas volymkrav för antal asylsökande. För att få fram ett resultat har ledamöterna istället fått rösta på 26 separata punkter. 

Bland dom punkter som ledamöterna röstat om finns förslaget om att göra tillfälliga uppehållstillstånd (tre år för flyktingar eller 13 månader för alternativt skyddsbehövande) till huvudregel, krav på egen försörjning för att få permanent uppehållstillstånd samt förändrade villkor för anhöriginvandring så att uppehållstillstånd måste förnyas vartannat år med chans till permanent efter sex år. 

En majoritet (S, MP, C, L och V) stödjer införandet av en ny humanitär skyddsgrund, men i nästan varje fråga så består majoriteten som är för av olika konstellationer med ledamöter. Moderaterna har drivit för hårdare förslag, såsom fler utvisningar och att asylsökande måste kvalificera in sig i välfärden, medan V och MP sagt sig vilja ha en lite mer humanitär flyktingpolitik, men varken M, V eller MP är nöjda med det nuvarande resultatet. 

SD har varit en del av kommittén men samtidigt jobbat på ett parallellt, mer extremt program som de kommer att lägga fram under hösten. Offensiv talade med några av demonstranterna, varav många var barnfamiljer från Palestina. 

Issa Mohanna: 

”De här förslagen kommer inte att hjälpa oss flyktingar. Politikerna tar beslut som påverkar så många människors liv! Unga personer som söker lyckan i Sverige. De vill jobba, studera, bilda familj och väntar länge på besked för att sen få avslag. Man blir besviken”.

Amira Algabari: 

”Migrationsverket lyssnar inte på oss, utan kräver bara fler och fler bevis på att vi har flytt från Palestina och lever i osäkerhet. De säger både att vi inte har rätt att stanna eftersom vi inte är i behov av skydd och att vi är statslösa så det finns ingenstans dit vi kan utvisas. Vi är i limbo, ständig väntan på svar. Vi vill bara leva!”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!