”Vi är många som är emot USA:s krigsallians”

Nu måste alla som är emot krig, imperialism och militarism gå samman i gemensam kamp (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Lördag den 7 maj samlades uppemot tusen demonstranter på Norra Bantorget i Stockholm för att demonstrera för fred och protestera mot Nato och hotet om ett svenskt medlemskap. 

Demonstrationen arrangerades av Ung Vänster, Riksföreningen Nej till Nato, Internationella Kvinnoförbundet För Fred (IKFF), Folkrörelsen Nej till EU (FNEU) samt ett antal andra medarrangörer inklusive Kristna Fredsrörelsen, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU), Feministiskt Initiativ Stockholm och Svensk-Kubanska Föreningen.

En av konferenciererna från Ung Vänster inledde med att beskriva hur ”tankar om fred är som bortblåsta, och det enda sättet man kan lösa krig på är tydligen med mer krig (…) Men vi vill visa att det finns ett brett motstånd mot svenskt Natomedlemskap. En bred fredsrörelse som värnar alliansfrihet! Och vi är många!”
Peter Bylund, ordförande i FNEU Stockholm, kritiserade bland annat Socialdemokraterna för att förvägra svenska folket en demokratisk folkomröstning och jämförde ett Natomedlemskap med Faust som sålde sin själ till djävulen.

Lina Hjärtström från IKFF berättade om varningarna mot att Sverige skulle bli värdland till Nato för sex år sedan, och den utveckling som skett sedan dess, där Sverige nu närmar sig ett medlemskap i den kärnvapenbestyckade krigsalliansen. 
Hon betonade också den absurda avsaknaden av röster från civilsamhället i media, som istället domineras av militärens experter. 
– Nato är en militärallians utan demokratiskt inflytande. Att gå med i Nato innebär att ge upp Sveriges självständighet i utrikes- och säkerhetspolitik, och istället agera tillsammans med Turkiet, som våldsamt förtrycker sin kurdiska befolkning och krigar i Syrien, med Ungern och Polen som steg för steg lämnar demokrati bakom sig och USA, som gemensamt med Nato nyss lämnade Afghanistan i spillror.

Rättvisepartiet Socialisterna deltog också i demonstrationen, och fick positiv respons på våra kampanjlistor som underströk vikten av att mobilisera för klimatet, inte militarismen, och med skyltar som löd ”Nej till Nato-medlemskap och all imperialism – Ja till internationell solidaritet”. 
Med bara några dagar tills Socialdemokraterna kan ha lämnat in ett beslut om att Sverige bör gå med i Nato är det uppfriskande med en demonstration som samlar en bred vänster i motståndet mot ett svenskt medlemskap i Nato, mot den eskalerande militariseringen samt den hastiga och odemokratiska utvecklingen där Sverige kan skicka in en ansökan utan någon demokratisk process eller folkomröstning.
Nu måste motståndet stärkas och kopplas ihop med arbetarrörelsen, fackliga kampen, miljö- och klimatkampen, bostadskampen och det helt livsnödvändiga socialistiska organiserade kampen mot kapitalismen och imperialismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!