”Vi behöver en riktigt stor demonstration”

Fatemeh Hossaini (andra f h), Sara Jafari (mitten), Masumeh Ataaiy (andra f v) (Foto: Elin Gauffin).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Det är sittstrejken Liv utan gränsers 49:e dag. Fatemeh Hossaini har varit med under 40 av dessa dagar. Hon sitter med Sara Jafari och Masumeh Ataaiy på Norra Bantorget i Stockholm. 
– Vi planerar inför marschen den 10 september, det gör vi varje dag nu. Vi hoppas att demonstrationen vid riksdagens öppnande ska bli riktigt stor.
– Vi vill ha uppehållstillstånd och kunna leva. Det är vår rätt. Vi vill att riksdagen erkänner att Afghanistan inte är säkert för någon flykting. Idag pratade jag med en tjej som var med vid bröllopet i Kabul som terrorsekten IS attackerade med bomber förra veckan. Det sades på BBC att det var 63 som dog direkt, men det var 82. Efter det har 20 fler dött av skadorna.
– Vi vet inget om Afghanistan eftersom vi kommer som papperslösa från Iran. Vi kan inte leva där. Vi har alla dessutom egna skäl som vi har angivit i våra tillståndsansökningar, men vi får avslag. Jag tror att jag har fem avslag, säger Fatemeh.

Vi vill ha uppehållstillstånd och kunna leva. Det är vår rätt. Vi vill att riksdagen erkänner att Afghanistan inte är säkert för någon flykting.

När det gäller de afghanska barnfamiljerna som sittstrejkar sedan mitten på sommaren är det extra skandalöst att de inte ges uppehållstillstånd eftersom den afghanska staten vägrar ta emot minderåriga som utvisas. De har alltså fastnat i ett limbo. 
Masumeh, Sara och Fatemeh har alla flera barn varav det äldsta är fyra år. De är några av hundra familjer som tagit med sina barn och satt sig i protest. De flesta av barnen är födda i Sverige – ett land som antagit barnkonventionen som lag för att därefter totalt strunta i den. 
– Migrationsverket försöker göra vår situation så ohållbar som möjligt för att få oss att istället åka till Afghanistan frivilligt. Vi får ständiga besked om att de ska säga upp våra lägenheter, ta ifrån oss dagersättningen och låta socialen ta våra barn ifrån oss. De vräkte en familj med barn över 18 år nyligen.
Strax innan jag kommer till Norra Bantorget har sittstrejken utsatts för en rasistattack. Fatemeh lyckades filma och man ser på filmen en ensam fruktansvärt arg äldre man sabotera genom att ta deras banderoll och slänga den i en papperskorg, skrika hemska saker och försöka lägga beslag på mobiltelefonen. Det är den sortens rasism som svenska statens diskriminering av flyktingar gynnar. Som tur är är det den enda attacken under sittstrejken hittills (frånsett näthat). 
Vi pratar om stödet de har fått, framför allt från flyktingorganisationer som Refugees Welcome, Röda Korset, Rädda Barnen och Farr. Det är också tydligt att de ensamkommande ungdomarnas sittstrejk Ung i Sverige för två år sedan har inspirerat. Den gav ju också flera tusen unga uppehållstillstånd genom gymnasielagen och många av aktivisterna då har varit med varje dag och backat upp den här strejken. 

Demonstrationen den 10 september startar kl 16.00 vid Norra Bantorget. Rättvisepartiet Socialisterna kommer att göra det vi kan för att ge största möjliga stöd. Vi uppmanar alla organisationer, som fackföreningar, vänsterorganisationer, ungdomsorganisationer, människorättsorganisationer med flera, att sluta upp och hjälpa till i den utåtriktade mobiliseringen. 
Vi blir alla förlorare om denna hänsynslösa flyktingpolitik tillåts fortsätta, den går ut på att ställa grupper emot varandra. Det är precis det vi måste genomskåda. Alla har rätt till ett värdigt liv.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!