”Vi behöver stöd!”

Foto: Anders Wemmert.

Av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Vårdförbundets konflikt, som har pågått sedan den 25 april, är inne i ett avgörande läge. Allt fler strejvarsel dras tillbaka och flera pågående strejker ställs in efter påtryckningar från de olika regionerna. Media underblåser SKR:s och arbetsgivarnas attacker i de regioner där man strejkar. Det enda som det rapporteras om i media är att strejken är samhällsfarlig och att det indirekt är de strejkandes fel.Offensiv fick en intervju med 4 strejkande sjuksköterskor på Skånes Universitetssjukhus (SUS) i Lund.

Hur är kampviljan?

– Den har tyvärr sjunkit något på grund av att vissa av de som strejkar tvingades att gå tillbaka till jobbet. Arbetsgivaren Region Skåne ser vår strejk som samhällsfarlig och Vårdförbundet har gått med på att dra tillbaka strejken från och med måndag den 24 juni.

Är strejken samhällsfarlig?

– NEJ! Det är arbetsgivaren som utnyttjar situationen inom sjukvården för att tvinga oss att avbryta strejken. Det är inte sjuksköterskornas fel att situationen inom sjukvården är som den är. Det är nedskärningarna och arbetsförhållandena inom sjukvården som är samhällsfarliga.

Hur menar ni?

– Det finns pengar till minskad arbetstid, det handlar om 15 minuter om dagen. Undersköterskorna har redan 37-timmarsvecka, varför skulle inte sjuksköterskorna ha samma arbetstider?

– Det finns pengar till hyrpersonal, varför inte till oss?

– Lägg pengarna som idag läggs på inhyrd personal och på privatiseringar av vården på den offentliga vården i stället.

– Då skulle folk vilja arbeta inom vården istället för att tvingas att sluta eller säga upp sig på grund av dåliga arbetsförhållanden och dåliga löner.

– Det finns pengar!!!

Upplever ni att ni får stöd för era krav?

– Ja, vi driver just nu en namninsamling under temat ”Rädda Vården!” och vi har fått massor av underskrifter. Många patienter tar med sig namnlistor för att få andra patienter att skriva på.

– Vi har också fått stöduttalanden från bland annat Hamnarbetarförbundet, som är beredda att ta till sympatiåtgärder för att hjälpa oss.

Vad behövs nu?

– Sympatiåtgärder från andra fackförbund. Kommunal skulle till exempel kunna ta ut undersköterskor i sympatistrejk. Andra fackförbund kan säkert göra samma sak. De strejkande på Tesla har ju fått stöd från andra fackföreningar.

Vad kan vi göra?

– Skriva om vår kamp och våra krav. Sprida information om strejken. Ni från Offensiv är den enda tidning som har besökt oss och skrivit om oss.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!