Vi får hela tiden lära oss att vi inte räcker till

2006-07-28 13:38:59
Förra veckan fick 110 elever i årskurs 7 på Kunskapsskolan i Enskede svara på en enkätundersökning, gjord av Vägra Kallas Hora-gruppen på skolan.

53 procent ansåg att det fanns problem med trakasserier på skolan, samtidigt som 54 procent ansåg att det fanns problem med utseendefixering. Vems fel är det då? Jag anser att den största faktorn bland många är media.
Dagens media lär ut stereotyper, könsroller och ideal, till exempel i artiklar om hur man ska göra om sig själv, sexistiska reklamaffischer som visar ouppnåliga ideal och den växande porrindustrin.
Vi får hela tiden lära oss att vi inte räcker till. Inte konstigt att ungdomar idag är mer deprimerade än någonsin och att antalet unga med ätstörningar ständigt växer.
En del av eleverna tyckte att ord som hora, bög och slampa var som vilken svordom som helst, andra visste inte varför de förekom och en annan del sa att det låg mer bakom dessa ord som till exempel att man: ”Kanske har för utmanande klädsel eller är annorlunda”, ”För att de utmärkt sig på något sätt”, osv. Alltså används orden oftast mot folk som inte tillhör stereotypen, folk som är annorlunda eller vågar ta för sig. Trots att denna undersökning (se enkätrutan) bara gjordes på Kunskapsskolan, så vet jag att dessa problem finns över- allt.
Men det är dags att kämpa emot och ändra dagens sjukt utseendefixerade samhälle.

Amanda Roos
elev på Kunskapsskolan

Enkätundersökning
Kunskapsskolan Enskede, åk 7
• Förekommer det trakasserier på skolan?
Ja 53% Nej 46%
• Har du någon gång blivit utsatt?
Ja 25% Nej 72%
• Känner du dig osäker i eller runt skolområdet?
Ja 13% Nej 84%
• Tycker du att lärarna ingriper när det förekommer mobbning?
Ja 46% Nej 27%
• Skulle du vilja ha självförsvar på idrotten?
Ja: 61% Nej: 35%
• Hur ofta händer det att du inte äter skolmaten?
Minst en gång i veckan:
tjejer: 51% killar: 44%
• Är det problem med utseendefixering på skolan?
tjejer: Ja 63% killar: Ja 42%

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!