”Vi ger oss inte”

2006-07-28 16:24:42
Inte sedan 1994 har Bert Johansson, klubbordförande för IF Metall vid SSAB Tunnplåt i Luleå, varit med om en sådan kampvilja i den lokala avtalsrörelsen.
– Nu har vi nått en ny punkt då medlemmarna säger att nu får det vara nog, säger han till Offensiv.


Utan tvekan inspirereras stålarbetarna av segern för den tuffa inställningen från LKAB:s gruvarbetare i Kiruna och Malmberget. Dessa lyckades, med flera korta produktionsstopp och stormöten som fick arbetsgivarna att befara en ny, stor gruvstrejk, höja det centrala avtalets 2,3 procent till 4,7 procent.

Från LKAB till Boliden…

Det bidrog klart till att även Bolidens gruvarbetare i Norr- och Västerbotten fått upp sina löner med 4,8 procent plus 2 000 kronor i semesterbonus.

…till SSAB Luleå

Den 14 juni gav 300-400 församlade SSAB-arbetare i Luleå sina förhandlare order om att inte gå under 850 kronor.
En linje som stöddes på förra veckans medlemsmöte även på SSAB i Oxelösund.

…till SSAB Borlänge

Och nu på onsdag den 28 juni samlas stålarbetarna även vid SSAB Tunnplåt i Borlänge till stormöte.
–  Kravet på ett extra möte kommer från medlemmarna, säger IF Metalls klubbordförande Sture Bergvall, som tror att stålarbetarna även där är beredda att fortsätta kampen efter semestern.
Även kemiarbetarna vid smältverket Kubal i Sundsvall har enhälligt sagt nej till arbetsgivarnas bud.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!