”Vi har alla rätt att få stanna!”

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Protesterna fortsätter mot att Sverige utvisar till krigets och förtryckets Afghanistan (Foto: Natalia Medina).

Tisdagen den 30 juni marscherade cirka 200 från Norra Bantorget till Mynttorget i centrala Stockholm. Demonstrationen arrangerades av Liv Utan Gränser, ett nätverk med barnfamiljer som har sittstrejkat på Norra Bantorget sedan den 11 juli för att protestera mot utvisningar till Afghanistan.

Bland demonstranterna fanns folk i alla åldrar: föräldrar med sina barn, vissa av dem födda i Sverige, ungdomar som har fått uppehållstillstånd och nu hjälper andra som sitter i samma sits, samt flera aktivister från olika asylrättsnätverk. 
Längst fram i tåget gick barnen, och efter dem deras mammor, en symbolisk gest för att illustrera vilka det är som är mest utsatta om de utvisas till Afghanistan. 
Det fanns en stark känsla av solidaritet igenom hela demonstrationståget, och talkörer ropades ut på engelska, svenska och dari. Talkörerna inkluderade ”barn som barn, svensk eller afghan”, ”den som flyr har inget val”, ”ansvar ansvar, riksda’n riksda’n” och ”Afghanistan is not safe”. På banderollerna fanns bland annat barnkonventionen skriven. 

Demonstrationen fortsatte med tal på Mynttorget. Faiaz Dawlatzai från Ensamkommandes Förbund talade om hur flyktingar och invandrare beskylls för att inte vilja anpassa sig, vilket är totala motsatsen då de flesta vill jobba eller gå i skolan, men istället riskerar att utvisas. 
Fatima Alizada berättade om hur hon har studerat vård och omsorg på gymnasiet, men inte får fortsätta sina studier på universitet på grund av utvisningsbeslut. 
– Det gör ont i mitt hjärta och jag är mycket ledsen. Det finns många killar och tjejer i samma situation som jag. Vi har alla rätt att få stanna!

Barn och mammor gick längst fram för att illustrera vilka som är de mest utsatta (Foto: Natalia Medina).

Talen växlade mellan starka vittnesmål om en ohållbar situation i Afghanistan, berättelser om Migrationsverkets oförståelse, uppmaningar att låta barnen få stanna i Sverige och ren vädjan till alla att lyssna och hjälpa. 
Bland talarna fanns också Ingrid Eckerman som är initiativtagare till Stoppa Utvisningarna av Afghanska Ungdomar, Arif Sulaiman, Erfan Akbari, Kamilla Saifi, Fatima Saifi, Zahra Hossaini, Robina Hosiani, Shayan Nabizade, Mehrda Hyidari, Gholam Nabi Ramazani samt två personer från Feministiskt Initiativ och en från Grön Ungdom. 
Efter imponerande fyra veckor är sittstrejken fortfarande igång, och de är bestämda med att hålla ut så länge det behövs. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!