Vi har inte råd med de rika

Oron sprider sig när klyftorna ökar. De rika blir rikare och de fattiga fattigare. I Breaking Social: har vi råd med de rika? kan vi konstatera att nej, det har vi inte (Foto: Janice D’Avila).

av Britt Thelenius Wanler // Artikel i Offensiv

Breaking Social: har vi råd med de rika? är en dokumentär av Fredrik Gertten och beskriver ett ojämlikt korrumperat system över hela världen, med ökande ekonomiska klyftor och hotade demokratier.

Den ekonomiska och politiska makteliten begår rovdrift på arbetskraft och naturresurser. Oron sprider sig när klyftorna ökar. De rika blir rikare och de fattiga fattigare.
De som bidrar till de gemensamma resurserna i samhället (det vill säga det arbetande folket) får allt mindre av kakan, medan de extremt rika, som inte bidrar utan smiter från att betala skatt, blir allt rikare och tar allt större del av den gemensamma kakan.
Gertten beskriver bland annat hur de extremt rika köper medborgarskap och pass på Malta för att komma undan skatt på hemmaplan.
Denna del av filmen hade tjänat på lite mer fördjupning för förståelse av processerna. Nu blev det en något ytlig och snabb beskrivning av detta.

Det jag framför allt tog med mig hem efter filmen var den andra delen, som var de hoppfulla berättelserna och exemplen från olika delar av världen, där människorna har organiserat sig och gjort motstånd och krävt förändringar genom olika lokala aktioner.
De visar på att förändring är möjlig och att det goda kan segra – om man går samman och gemensamt driver frågor.
Sammanfattningsvis en klart sevärd film som är vackert filmad och med ett viktigt budskap.
Betyg: 4 av 5.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!