”Vi har klarat testet”

Liv Shange Moyo inledde diskussionen om hur vi bäst bygger upp RS (Foto: Natalia Medina).

av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv

”Vi har klarat testet!” Det är inte PCR-test Liv Shange Moyo talar om när hon inleder punkten om partibygget på Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kongress. Men indirekt är det ändå en del av det.

Pandemin har under den senaste kongressperioden lagt sig över samhället som en ”våt filt”. Smittspridning, sjukdom, livsfara och restriktioner har begränsat både den politiska klarsyntheten och kampen, samtidigt som flera politiska kriser har tornat och fortsätter att torna upp.
– Vi har inte vänt oss från kampen. Vi har vänt oss till kampen! 
Liv beskrev hur RS har mobiliserat till klimatkampen i Sverige och nu senast till COP26 i Glasgow. Kursen för RS kamp har varit riktad till klassfrågor som mot januariavtalets slag mot arbetsrätten LAS och försöket att öppna upp för marknadshyror.

Segern mot marknadshyror visar vilken betydelse RS kan ha trots att det ännu är ett litet parti. RS linje är att kampen ska rustas och tas för att vinna inte bara som en symbolisk protest. Den linjen väckte entusiasm och vann stöd i kampanjen Nej till marknadshyra, som växte till masskamp och ledde till att Vänsterpartiet satte ned foten, regeringen föll och förslaget om marknadhyror sköts i sank. 
– Vi säger att kampen måste tas till sitt slut och gav oss inte förrän även lägeshyror och Stockholmshyror skrotades. På köpet sprack även januariavtalet sedan Liberalerna lämnat avtalet och gått över till det blåbruna laget.

Att tillsammans hålla kursen som ett kämpande socialistiskt parti i en period där kampen är på låg nivå är ingen lätt uppgift, och under trycket har ett antal medlemmar i Göteborg först blivit passiva och sen lämnat partiet. Kongressen diskuterade viktiga lärdomar av detta med bra stöd av besökarna från vår international International Socialist Alternative.

Nu kommer RS att ställa om och vända partiet än mer utåt. Siktet riktas in på valet nästa år med fler utåtriktade kampanjer fram till dess. Kongressdeltagarnas inlägg i diskussionen visade på ett politiskt självförtroende till att RS har en bra politik i klassfrågorna, kampen mot rasism och mot klimathotet. Där fanns också en tydlig iver över att bygga RS – vi ska bli fler!
Under året har lovande satsningar gjorts för att utveckla RS ungdoms- och fackliga arbete, vilket representanter från både Unga Socialister och RS fackliga kommitté berättade om.
Jonas Brännberg, likt Liv Shange Moyo från RS Luleå, avrundade diskussionen med att uppmärksamma kongressens entusiasm över att fortsätta bygga RS:

– Vi ska bygga RS under valkampanjen och vi siktar mot att försvara våra mandat i Luleå och återerövra våra platser i Haninge. När vi i RS ställer upp i val ger vi inte tomma vallöften, utan talar om vad vi har gjort och gör. I den stora lärarkamp mot nedskärningar i skolan som just nu pågår i Sundsvall säger de ”Vi ska trycka skiten uppåt”. Det uttrycker precis den politik vi står för.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!