”Vi inte kan vänta längre!” – Klimatprotestera i Stockholm 1-3 juni

RS och ISA kommer liksom vi gjorde under COP26 att föra fram den absoluta nödvändigheten av ett socialistiskt alternativ för att få till stånd en grön omställning (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Inför klimatprotestveckan kring månadsskiftet maj/juni i samband med FN:s klimattoppmöte i Stockholm den 2-3 juni har Offensiv pratat med tre av de internationella kamrater från International Socialist Alternative (ISA) som reser till Sverige för att delta och bygga upp ett starkt socialistiskt block under protesterna. Vi frågade dem ”Varför kommer du till Sverige den 1-3 juni?”, ”Vad är en viktig klimat/miljöfråga eller kamp som ni fokuserar på i er ISA-sektion eller land?” och ”Vad är dina förhoppningar eller förväntningar inför besöket?”

Jan Millonig.

Jan Millonig från LSP (Sozialistische LinksPartei), ISA:s sektion i Österrike:
– Med vårt ingripande kan vi stärka vårt eget program kring klimatet och vår roll i klimatrörelsen, och protesterna kanske även syns i internationella medier. Vi skulle också kunna ha en effekt på klimatrörelsen i Sverige, som liksom andra rörelser är i ett stort behov av ett socialistiskt program. Annars finns risken att rörelserna stannar upp politiskt.
– Just nu pågår diskussioner mellan klimatorganisationer och våra kamrater som är aktiva i industri- och handelsfacken, till exempel bilindustrin, om att bygga en koalition för gemensam klimatkamp. Vi inspirerades av de tyska arbetarna på Bosch-fabriken i München som har kampanjat mot att jobb har försvunnit och som har fått stöd av Fridays For Future. Nu ställer de gemensamma krav på en transformering till hållbara industrier, inklusive krav på jobbgaranti. Vår feministiska och socialistiska plattform ROSA har också deltagit på klimatdemonstrationerna och fått positiv respons.
– Jag hoppas att vi kan bidra med gräsrotskamp och bredda klimatrörelsen som på många ställen domineras av exempelvis Fridays For Future, som ofta fokuserar på lösningar inom etablissemangets och den styrande politikens ramar, utan någon strategi eller program för verklig förändring. Där kan vi bidra!

Myriam Poizat.

Myriam Poizat från irländska Socialist Party och YARI (Youth Against Racism and Inequality):
– Jag kommer att delta på protesterna i början av juni för att återigen visa världsledarna att vi inte kan vänta längre. De bränner upp vår planet, och om de inte är beredda att genomföra den förändring som behövs kommer vi att tvinga fram den.
– Jag kommer från Irland, där datorhallar är ett stort problem. En rapport från 2021 visar att vid år 2030 kan datorhallarna komma att förbruka upp till 70 procent av Irlands elektricitet. Det är ett stort problem för klimatet och miljön i en tid där majoriteten av vår energiproduktion inte är grön, utan bidrar till att planeten förstörs.
– Jag ser fram emot att protestera tillsammans med de mest energiska, livfulla och politiskt utvecklade kamraterna i min international ISA, som har spelat en enormt viktig roll i att bygga viktiga kamprörelser och vinna flera historiska segrar, såsom kampen för aborträtt på Irland och 15 dollar minimilön i Seattle i USA. Och medan framtiden brinner, krig bryter ut och exploateringen förvärras lägger ISA sin tillit i händerna på miljontals unga och arbetare världen över, som vägrar att tolerera orättvisor och börjar ta kamp för en bättre värld.

Tom Costello.

Tom Costello, ungdomsorganisatör för Socialist Alternative i England, Wales och Skottland:
– Jag och mina kamrater från Socialist Alternative (ISA i England, Wales och Skottland) är peppade på att besöka Stockholm och delta i klimatdemonstrationerna i juni. Vi ser också fram emot att träffa kamrater från våra systerpartier i ISA.
– Just nu är det inte någon specifik fråga som är i fokus, men minnet av klimatprotesterna 2018-2020 och de mäktiga COP26-demonstrationerna 2021 finns kvar, och visar på den växande ilskan och förtvivlan som finns kring den här krisen. Detta kan snabbt leda till nytt motstånd och kamp från unga och arbetare. Nyligen har kriget i Ukraina avslöjat hur destruktiv kapitalismen är för klimatet. Premiärminister Boris Johnson har bemött uppmaningar om att sanktionera rysk olja och gas med att trappa upp borrandet i Nordsjön. Vi kommer också behöva kämpa för att försvara förbudet mot fracking som infördes 2019.
– Att inte bara hjälpa till att bygga klimatrörelsen utan också den revolutionära, socialistiska grenen inom den! Denna monumentala uppgift kan bara uppnås genom internationalism. Kapitalismen är ett internationellt system, och därför behöver vi en ISA-närvaro i alla våra rörelser.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!