”Vi kämpar för vår kärlek och våra liv”

2011-05-26 12:56:30
Ett lesbiskt par hotas med utvisning till den homofoba diktaturens Vitryssland.
Migrationsverkets och Migrationsdomstolens beslut om att avslå Karyna Kaliadkas och Irina Artemjevas ansökan om asyl i Sverige är en skandal och kommer att överklagas.

Enligt Migrationsverket finns inga skäl att betvivla Karinas och Irinas identitet (deras pass beslagtogs av korrupt polis som misshandlade dem och pressade dem på pengar) och heller ingen anledning att betvivla deras historia (rättsmedicinska intyg finns).
Ändå är Migrationsverkets slutsats att: ”Av tillgänglig landrapportering framgår att de allmänna förhållandena för homosexuella i Vitryssland i och för sig är att bedöma som svåra men är inte sådana att det rent generellt finns grund för uppehållstillstånd.”

Deras fall behöver omedelbart uppmärksammas för att de inte ska utvisas till de förföljelser, våld, våldtäkt, trakasserier och hot om att mördas som de flytt ifrån.
Sedan Karyna och Irina kom till Sverige har de även varit i kontakt med RFSL, talat öppet på demonstrationer för asylsökande och varit aktiva på nätet, vilket är ytterligare omständigheter som hotar deras säkerhet om de skulle utvisas till diktaturens Vitryssland.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!