”Vi kommer aldrig att acceptera marknadshyror”

Kristofer Lundberg, 18 aprilkommittén, talade på Järntorget i Göteborg, en av många platser där protester anordnades (Foto: RS Göteborg).

av Carlos Gutierrez // Artikel i Offensiv

Från Luleå och Boden i norr, till Uppsala och Stockholm i öst och Göteborg, Mölndal och Alingsås i väst demonstrerade hyresgäster mot den rödgröna regeringens planer på marknadshyra genom januariavtalet.

På flera platser ägde protesterna rum genom regelrätta demonstrationer och på andra ställen som i Östergötland och Jönköping genom att hänga banderoller mot marknadshyra från broräcken. 
Initiativet till den landsomfattande protestdagen kom från 18 aprilkommittén i Göteborg. 
I Göteborg slog Pamela Möller-Ajani från 18 aprilkommittén huvudet på spiken i sitt tal. 
– Vi i 18 aprilkommittén är redo att ställa oss i täten i kampen mot marknadshyra. Vi kan ta initiativen, informera och agitera, men vi kommer aldrig kunna ersätta den styrka och makt som finns hos det breda hyresgäst- och arbetarkollektivet.

I Mölndal talade Marie Nordin från 18 aprilkommitténs ledningsgrupp samt ordförande i Hyresgästföreningen Mölndal: 
– Många hyresgäster har förlorat jobbet under coronapandemin. I det läget borde det vara självklart för regeringen att dra tillbaka kravet på marknadshyra. Vi behöver hyresrabatter och sänkta hyror, inte hyreshöjningar.

I Alingsås pratade Offensiv med Marcus Wallin, Vänsterpartiet: 
– Det viktigaste med protestdagen är att visa på aktivitet och att sätta människor i rörelse för att visa på stort motstånd gällande införandet av marknadshyror.

I Luleå talade Liv Shange Moyo, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna (RS):
– Marknadshyra är en del av en allt mer extrem högerpolitik där marknaden ska lösa bostadsbristen genom tillgång och efterfrågan. 
– Fri hyressättning, det betyder fastighetsägarnas frihet att sätta vilka hyror de vill. Det kommer att slå ut allt fler, speciellt i tider av ekonomisk kris, när vi nu rör oss mot en ny global ekonomisk kris i ett land där hyrorna har ökat allra mest. 

I Boden tog Raymond Stokki (RS) ordet:
– LAS-förhandlingen kommer bara att resultera i att det blir lättare att sparka folk. Det var grundpoängen när alla delar skrevs om arbetsrätt i januariavtalet. Vi ska sparkas lättare, det ska inte svida för företagen som sitter på plånboken, och vi ska heller inte få försvara oss eller slå tillbaka. 
– Att göra om LAS kommer inte bara handla om att göra om arbetsrätten, det kommer att tysta arbetsplatserna. För du kommer att sitta så osäkert på din anställning att du inte kan klaga, det kommer sakta att döda möjligheten till fackligt arbete. De enda som vinner på detta är arbetsköparna, de som gör vinst på ditt slit.

I Uppsala stod Alla ska kunna bo kvar och Nätverket för 0-alternativ vid renovering som organisatorer. Där talade bostadsforskaren och författaren Åse Richards och Sofia Näslund. 
– Hyrorna är redan för höga, vad är egentligen rimligt att betala i förhållande till sin lön? frågade Sofia Näslund från 0-alternativ vid renovering. 

I Stockholm stod Nätverket Rädda Hyresrätterna som organisatör som även fick fackligt stöd av Seko som lyfte frågan om arbetsrätten. De sociala frågorna stod även i fokus i Julia Engströms (RS) tal. 
– Det finns stora skillnader i arbetslöshet mellan privilegierade områden som Östermalm och Danderyd och socialt utsugna arbetarklassområden som Rinkeby, Tensta och Jordbro. 

Från Växjö applåderar man initiativet. Robert Armblad, Vänsterpartiet Växjö, säger: 
– Den 12 september visade tydligt att det finns ett gräsrotsengagemang för att försvara hyresrätten och ett hyressystem som sätter mänskliga behov före bostadskapitalisternas jakt efter snabba vinster.

Kristofer Lundberg från 18 aprilkommittén avbröts av applåder då han betonade varför januariavtalet måste stoppas oavsett om regeringen faller. 
– För de som påstod att januariavtalet var en garant mot en blåbrun regering har nu istället fått erfara att januariavtalet varit en garant för en kommande blåbrun regering. Stödet för socialdemokratin är rekordlågt. Det är därför så viktigt att vi stoppar januariavtalet. Det skulle vara en viktig signal, att oavsett vilken regering som kommer efter nästa val kommer landets befolkning aldrig att acceptera marknadshyror.

På demonstrationerna antogs uttalanden som på Järntorget lästes upp av Mahasti Hashemieh:
”Det är inte försent att stoppa marknadshyror! Stora protester kan tvinga regeringen och dess stödpartier att dra tillbaka sina planer. (…) Nu höjer vi våra röster! Tillsammans kräver vi att planerna på marknadshyra skrotas. Bostaden är en mänsklig rättighet! Vår rörelse har bara börjat!”

Regeringen hoppades kunna genomföra det största angreppet mot hyresrätten på 100 år i tysthet när människors oro och uppmärksamhet är riktat åt ett annat håll med covid-19. Men nu växer en ny bostadspolitisk rörelse fram som börjar samordna sig över landet. 
Vänstern i bred bemärkelse, folk- och arbetarrörelsen har nu ett ansvar att visa vägen. För 18 aprilkommittén är 12 september ett avstamp för mer utåtriktad kamp och organisering mot marknadshyror, ombildning, utförsäljning och renovräkning. Ett nytt datum i vår för landsomfattande protester kommer att sättas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!