”Vi kommer bekämpa varje försök till marknadshyra”

Demonstranterna pekade mot slottet när talkörerna ekade ”Var ska vi bo? Där ska vi bo!” (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

“Ropen skalla, bostad åt alla!”. Det var blott en av många talkörer som ekade under den livliga demonstrationen mot marknadshyra i Stockholm lördagen den 18 september, som över 1,000 deltagare anslöt till. Nätverket Nej till marknadshyra, som Rättvisepartiet Socialisterna är en drivande del av, organiserade demonstrationen som inleddes på Sergels torg. 

Dagen innan demonstrationen var det en debatt på Sveriges Radio mellan Elin Gauffin, som sitter i samordningsgruppen för Nej till marknadshyra och medlem i RS, och Stockholms bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M). Elin sa att:
– Vi har en väldigt allvarlig situation i Stockholm och Dennis Wedin är ansvarig politiker i Stockholm för det här. Stockholm är en av de städer där klassklyftorna växer snabbast i världen, där 1 av 10 är trångbodda, 700,000 står i bostadskö, och där man kan ha stått 13 år i kö och ändå inte får en bostad för man har för låg inkomst. Det är en extremt akut situation, och mycket av klassklyftorna är kopplade till boendet. Alla ska ha rätt till ett bra hem och tak över huvudet.
Dennis kommentarer om att ”hyresgäster ska ges ett val” (vad gäller ombildning) och att kampanjen verkar för ”gamla lösningar” när vi kräver allmännyttiga hyresrätter besvarades skarpt av Elin:
– Om du tycker att ”gamla lösningar” är att alla ska ha rätt till en bostad och tak över huvudet, då ja – det står vi för. Vi står för bygget av en välfärd. Dina lösningar är de som är gamla och på väg ut, för vi vann slaget mot marknadshyra i nyproduktion i somras genom den här rörelsen. Marknadslösningar är på väg bort. Ombildningar innebär att de lägenheter som det först var gratis att flytta in i efter en ombildning kostar 4-5 miljoner kronor att flytta in – det är uppenbart att det leder till klassklyftor.

På lördagen den 18 september var det ett härligt myller av aktivister, demonstranter och andra som slöt upp för att säga nej till marknadshyra. Flera olika personer från en rad olika organisationer som utgör Nej till marknadshyra talade; först ut var Elin Gauffin följt av Eva Fee från HGF Södermalm: 
– De senaste femtio åren har allt försvunnit bit för bit och ingenting är kvar av bostadspolitiken utom vinstmaximering.  I Stockholm får man välja mellan att belåna sig för miljoner eller betala orimliga hyror. Det råder bostadskaos, trångboddhet och segregering. I valrörelsen ska vi alla samlas bakom Nej till marknadshyras plattform och kräva en ny bostadspolitik!

Efter henne var det en stor mängd andra talare som alla tog upp om marknadshyreshotet, behovet av organisering och fortsatt kamp: Jan Bagge från Renovräk inte Signalisten, musik av trubaduren Joakim Ehn, Viktor Risling från Seko Stockholm, Cissi Herrström från Nej till ombildning Rågsved, samt Houria Bzioui och Oscar Westerlund från Kommunalisera Hembla. Sedan tog satirikern Olof Buckhard till orda:
– För skapelsens krona: på latin, corona, är det nu angeläget att ta fram ett fullgott vaccin mot ohyran. Det vill säga – marknadshyran.

Efteråt följde tal av bostadsforskaren Dominika Polanska, Mickel Rowiński om klimatkampen, Mehrnosh Shafiee om bostadsfrågan kopplat till genusperspektiv, Tusla Oseha från SCCO, Marcus McBay om de ungas situation och Olivia Linander från Skiftet.
Det lästes även upp en hälsning från bostadskampen i Berlin, som hade en 20,000 deltagare stark demonstration helgen innan den 11 september. Dessutom var det en imponerande dansuppvisning från Marie Raudsepp.

Efter talen avgick demonstrationen mot Medborgarplatsen, där den spektakulära 100 meter långa banderollen som Skiftet producerat tillsammans med kampanjens aktivister vecklades ut. 
Talkörer avlöste varandra: ”Vår rätt, hyresrätt!”, ”Ropen skalla, bostad åt alla” och klassikern när vi gick förbi slottet: ”Var ska vi bo? Där ska vi bo! Ockupera slottet, 800 rum!”.
När vi kom fram till Medborgarplatsen visade Zono plus tre upp en häftig västafrikansk dans innan fler tal hölls från bland annat RS-medlemmen Kristofer Lundberg från 18 april-kommittén:
– Låt denna samling bli en varning inför valet: att oavsett vilken politisk majoritet som kommer till makten så kommer vi att bekämpa varje försök till att införa marknadshyra. Vi säger nej till lägeshyra, Stockholmshyra, systematiserad hyra, friare hyra och allt vad de kallar marknadshyra!
Det ställdes också frågor till Lorena Delgado Varas, som svarade på frågor om Vänsterpartiets hållning och om vad Vänsterpartiet gör framöver, innan Sandra Mandell från Norra Järva Stadsdelsråd och Nej till marknadshyra höll avslutningstal.

Nu fortsätter kampen mot marknadshyra, hyreshöjningar, och alla former av attacker mot hyresrätten – för en social bostadspolitik där bostad är en rättighet, ingen vara. Läs om fortsättningen på raddahyresratterna.se.


”Försvara allas rätt till att bo någonstans!”

Emma Björkum, Sven Nilsson och Sophie Almlöf (Foto: Sebastian Olsson).

På demonstrationen mot marknadshyror i Stockholm den 18 september tog Offensiv tillfället i akt att prata med några av deltagarna om varför de deltog och deras tankar.
– Vi måste kämpa för att bevara hyresrätten. Försvara alla människors rätt till att bo någonstans! sa Emma Björkum.

Jag håller med om att man inte ska ha marknadshyror. När jag kom ut från jobbet och såg att det var det här stannade jag kvar en stund. Jag har skrivit på mot marknadshyror, sa Sven Nilsson.

– Jag har egen erfarenhet av att inte ha någonstans att bo. Jag själv är separerad och har många kompisar som upplever samma sak: det går inte att få tag på en bostad om man är ensamstående. Under 2019 hade jag fem olika adresser. Det tycker jag är idioti. Jag är en person som har över 35,000 kronor i lön; hur är det då för dem som har lägre löner? frågade sig Sophie Almlöf.
Sebastian Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!