Vi kräver hyresstopp 2024

Efter stormötet i Husby med över 100 deltagare är nästa steg en demonstration utanför Stadshusets budgetfullmäktige den 22 november (Foto: Vilgot Karlsson).

av Offensiv

Torsdagen den 26 oktober samlades över hundra personer i Folkets Husby på ett stormöte mot hyreshöjningar, arrangerat av Norra Järva Stadsdelsråd, Ort Till Ort och flera lokala hyresgästföreningar med stöd av Hyresgästföreningen Järva.

Stormötet inleddes med ett torgmöte som livades upp av musikerna Ellen, William och Leonardo från Kamratorkestern. Sen fylldes Folkets Husby av hundratals Järvabor, aktivister, hyresförhandlare och en handfull politiker.
Mohamed Said från LH Balla backen inledde med ett tal om hur ”det är inte låginkomsttagare som ska betala den här krisen. Har fastighetsägarna någon kris? Nej! Istället tänker de fördubbla sina jättevinster!”, och beskrev hur inkomstklyftorna har blivit en grogrund för den ökande kriminaliteten. Han beskrev också hur de privata bolagen och de allmännyttiga ”tänker på samma sätt: ta från de fattiga och ge till de rika. Nu måste vi agera!”.

Fardousa från LH Bergengatan illustrerade situationen för många hyresgäster:
– Lönen sitter still. Vi har det väldigt tufft. De flesta som jobbar förstår att vi inte klarar det.
Osman från Ort Till Ort Husby berättade att de hjälper hyresgäster med rådgivning och matutdelning varje tisdag.
Magnus från samma organisation talade om hyresgästens brist på kampmetoder jämfört med den fackliga kampens verktyg, såsom blockad och strejk, och tog upp ett segerexempel från när Ort Till Ort blockerade tomma lokaler i Sundbyberg för att tvinga fram krav på låga hyror.

Arne Johansson, ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd, initiativtagare till Hyresstopp 2024 och medlem i Socialistiskt Alternativ, talade om bakgrunden till kampanjen: de högsta hyreshöjningarna på 30 år. Han riktade skarp kritik mot politikerna i Stockholms stad som försöker ”smita undan” och säger att de inte kan påverka förhandlingarna, samtidigt som de sitter i bolagsstyrelserna för de allmännyttiga bolagen.
Han talade också om kampen mot marknadshyra som fällde regeringen 2021 som ett exempel på en lyckad rörelse, och om behovet av en ny social bostadspolitik som liknar den som finns i Wien i Österrike.
Han nämnde att bostadsborgarrådet Clara Lindblom, finansborgarrådet Karin Wanngård och miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen alla tackat nej till att delta då de inte har tid och att det kan bli ”obehaglig stämning”, men bjöd in till ett separat möte efter stormötet.
Arne Johansson betonade att ”Hyresgästföreningen är vad vi gör den till… och vi har varit för passiva på gräsrotsnivån. Förhandlingarna har legat över våra huvuden”.

Eva Fee från Hyresgästföreningen Södermalm presenterade HGF Stockholms bostadspolitiska program, inklusive kamp mot segregation, hotellifiering och renovräkningar samt för satsningar på allmännyttan för bra bostäder som folk har råd med, och med barnkonventionen och miljön i åtanke.
Ett mindre konstruktivt och mer ursäktande inlägg framfördes av vänsterpartisten och styrelseledamoten i Svenska Bostäder, Mohamed Nuur, som sade att de ”har försökt men vi har misslyckats, men vi vill fortsätta försöka”, och att risken är att V förlorar nästa val om de ”pushar för mycket” och att de därför är ”lite paralyserade just nu”.

Vilgot Karlsson från Socialistiskt Alternativ talade om lärdomarna från kampen mot marknadshyra 2021 och vikten av att ett politiskt program måste få ett fysiskt uttryck i form av protester, manifestationer och i värsta fall hyresstrejk om det behövs.
Nästa steg i kampen mot hyreshöjningarna blir den 22 november i form av en demonstration utanför Stadshuset i samband med budgetfullmäktige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!