Vi kräver rättvisa av hyresnämnden

Thomas Dahlén höll tal om renovräkningar och hyresnämndens orättvisa (Foto: Maya Dahlén).

av RS Göteborg // Artikel i Offensiv

Ett tjog hyresrättsaktivister samlades för en demonstration utanför Tingsrätten i Göteborg på torsdagsmorgonen den 26 januari klockan 08.00. Flera stora banderoller och ett antal handhållna skyltar med budskap som: ”Ja till renovering! – Nej till oönskade standardhöjningar!”, ”Vi kräver rättvisa av Hyresnämnden!” och ”Skäms, HSB, skäms!”.

Thomas Dahlén för samordningsgruppen för renovering och Britta Brus från nätverket Nej till marknadshyra – ja till en social bostadspolitik höll tal, vilka kan ses i sin helhet på facebooksidan ”Stoppa utförsäljningen av allmännyttan i Göteborg”.
Syftet med aktionen var att visa solidaritet med de målsägande i dagens förhandling i Hyresnämnden, en grupp boende, men även att sprida kunskap utanför kretsen av de redan frälsta hyresaktivisterna.

Efter talen fick de som ville gå in och vara med som åhörare och det var en ganska absurd upplevelse. Vi märkte att det verkligen behöver chefas upp rejält i hyresnämnderna generellt.
Det är en sak att ha fel på grund av okunskap som hyresgäst eller fastighetsägare, men här var det stundtals lätt Kafkavarning då HSB snurrade in sig i resonemang om att två hyresgäster som redan hade fått sina badrum renoverade för ett antal år sedan på grund av en vattenskada nu återigen kommer att behöva renovera sina badrum, ”…därför att det inte finns någon dokumentation på utförd renovering och därmed kan vi inte veta om tätskiktet är tillräckligt”.
Med den logiken ska de i princip vara glada för att inte behöva betala höjd hyra retroaktivt i de 5-10 år som de haft sitt renoverade badrum. Dom i fallet meddelas den 9 februari klockan 14.00.
Nästa gång Nej till marknadshyra och Alla ska kunna bo kvar ska ha demonstration utanför hyresnämnden är den 20 februari, då gäller det också renovering.

Här följer Britta Brus tal:
”Renovräkningstornadon sveper över landet med oförminskad styrka: Riv ut! Sälj ut! Ring in det nya budgetåret i fastighetskapitalets kyrka! Nu är det dags för oss hyresrättsinnehavare att sätta oss på tvären – för vad det än är så är det skandal att den kommer åter, nöden och misären. Den trodde jag vi hade långt bakom oss och långt borta. Men nu är den här, vi kan se den bland fel-räkningarna, renovräkningarna och prishöjningar i mataffären. Det som skulle bli till förbättring byts till förbittring när girigbukarna får upp vittring.
Mycket fint material var det som försvann. Men Akelius han har det bra minsann – han blev ju Sveriges rikaste man på att köpa upp stora fastighetsbestånd. Och detta, mina damer och herrar, går över mitt förstånd: Hur kunde vi låta vårt stolta välfärdsbygge köpas upp och plundras? Vårt gemensamma hem, den egna härden, många miljarder av miljonprogrammens värden.
Köp en men betala för två! Lagen verkar inte skydda alla små. När den ena handen vet precis vad den andra gör, som sig bör, vi har sett det förr, varje gång marknadskrafterna krafsar på vår dörr.
Fastigheter har länge varit en mycket lukrativ bransch, men nu är det slut med det för nu tar hyresrättsinnehavarna chansen att få revansch. För nu, mina damer och herrar, är det dags att ta striden med de höga herrarna. Häng på, stig fram, var inte blyga, ni behöver inte smyga. För med er som kämpar här inne i tvisterna, mot bristerna finns vi, aktivisterna.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!