”Vi måste försöka göra skillnad”

av Robert Bielecki

Många hemgjorda plakat syntes under dagen.

Den 15 februari var det Deep Strikes för klimatet runtom i världen. I Stockholm samlades ungdomar och andra som vanligt på fredagar utanför riksdagen för att sätta hotet från global uppvärmning och klimatförändringarna högst på dagordningen.

Trots att det var en global protestdag där hundratusentals ungdomar i hela världen slöt upp i demonstrationer och protester mot sina egna staters tafatthet och oförmåga till meningsfulla åtgärder gällande klimatet var det i Stockholm ungefär lika många som vanligt. Ett femtiotal deltog under dagen. Samtidigt ägde protester runt på åtminstone 250 platser världen runt. 

Utöver skolelever finns där också många vuxna; förhållandet är ungefär 50/50 ungdomar och vuxna. Writers for future, teachers for future och andra plakat hade flera av de vuxna satt på sig.

El Ottosson Jarl.
Ebba Gärdekrans.

El Ottosson Jarl och Ebba Gärdekrans, där El går på Novalisgymnasiet i Järva och och Ebba på Fryshuset, tycker det är viktigt att delta på fredagsstrejkerna för klimatet:

– Det är viktigt att uppmärksamma klimatkrisen, och att göra vad vi kan. Att försöka göra skillnad, menar El.

– Det är över hela världen varje vecka, och idag är det dessutom Deep Strike. Det är nödvändigt, fyllde Ebba på.

El har varit med sedan december. Hon erfar att hon har lärt sig mycket under tiden och att protesterna växer:

– Jag har lärt mig mycket nödvändig fakta och också om mig själv. Hur man pratar med klimatförnekare och andra som inte förstår. Hela samhället förnekar ju att det pågår till viss mån, säger El.

– Jag lär mig mer här än i skolan om klimat och miljö; om att det faktiskt är och pågår en klimatkris, säger Ebba.

Tindra Jällhage från Engelska skolan i Enskede har varit med sedan vecka två av klimatstrejkerna:

– Jag har varit här så mycket jag har kunnat, eftersom klimatfrågan är så viktig och måste uppmärksammas. Att vi är här visar att mer behövs, säger Tindra, som också menar att protesterna hela tiden växer:

– Det är mycket större nu än när vi började. Men även om det är positivt att fler vuxna är här hade det behövts fler ungdomar.

– Jag tror folk inte riktigt vill förstå allvaret i klimatfrågan för att det känns så jobbigt. Det är många som inte vill bry sig – men vi bryr oss, och vi blir fler.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv ger sitt fulla stöd till de växande strejkerna för klimatet världen runt, där ungdomar står i spetsen för rörelsen. 

Samtidigt behöver klimatrörelsen, särskilt i Sverige, koppla an mer till andra kämpande gräsrötter och ännu mer dra slutsatsen att det krävs ett systemskifte för att lösa klimatfrågan. Arbetarrörelsen i stort måste dras in i kampen och bli en del av den växande ungdomsrevolten. 

Och på samma gång som det är bra och nödvändigt att uppmärksamma makthavarna på allvaret i klimatfrågan med strejker utanför riksdagen kan man inte sätta sin tilltro till att de ska ändra kurs utan motstånd. De är representanter för den rådande ordningen och systemet, kapitalismen, vilket innebär att storföretagens vinster och rovdrift är överställda alla andra behov.

Det krävs att storföretagen, energibolagen och bankerna förstatligas och ställs under demokratisk kontroll och styre underifrån för att kunna planera och genomföra en grön omställning av produktion och distribution av varor och tjänster. Det betyder att ersätta kapitalismen med en global, socialistisk samhällsomvandling. 

Det är det enda sättet att på allvar vända utvecklingen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!