Vi minns Jacob Prai

Jacob Prai avled i sitt hem i Malmö den 26 maj vid 79 års ålder.

av Per Johansson // Artikel i Offensiv

Grundaren av Västpapuas befrielserörelse OPM, Jacob Prai, avled i sitt hem i Malmö den 26 maj vid 79 års ålder. Från befrielserörelsen på Västpapua har det uttryckts stor sorg, samtidigt med hyllningar till hans livsgärning.

Jacob Prai var med och startade västpapuanska självständighetsrörelsen i början på 1960-talet. Först handlade Västpapuas kamp om befrielse från Nederländerna. Efter att den gamla kolonialmakten hade börjat avveckla ockuperade den indonesiska militärdiktaturen Västpapua. Sedan kom också stormakternas och FN:s svek då de godkände den indonesiska diktaturens maktövertagande.
I kampen mot den indonesiska ockupationen tvingades Jacob Prai bli ledare för en väpnad kamp. Som en motreaktion på indonesiska diktaturens fejkomröstning 1969 proklamerade Jacob Prai och Seth Rumkorem Västpapuas republik med en förslag till konstitution.
1970-talet blev en grym tid för Prai och övriga papuaner med terror från den indonesiska regimen.

Jacob Prai kom slutligen till Sverige som flykting 1979. Att Prai kom till Sverige bidrog till att konflikten på Västpapua blev känd i vårt land. En solidaritetsförening bildades, Föreningen ett Fritt Papua (FFP). Jag läste om Prai och Västpapuas kamp i gymnasiet och gick genast med i föreningen.
Inför min resa till Västpapua 2001 skrev jag till Jacob Prai om råd. Våldet hade vid den tiden trappats upp på Västpapua. UD avrådde från resor till området. Resebolag stängde ned. Jag minns att jag fick mycket detaljerade och omtänksamma svar.
Han beskrev naturen, klimatet och miljön på olika delar av Västpapua. Trots konflikten betonade han att det är malaria som skördar flest dödsoffer bland befolkningen, så det var viktigt att skydda sig mot den.
När jag sedan under min resa på Västpapua nämnde hans namn kunde jag också notera vilken respekt befolkningen hade för honom. De på Västpapua som kände till Sverige gjorde det i regel just för att de visste att ledaren Prai bodde här.

För västpapuaner kommer Prai att fortsätta att vara en stor förebild och källa till inspiration. Benny Wenda, ordförande för United Liberation Movement for West Papua (ULMWP) säger i ett uttalande den 11 juni: ”De nya generationerna kommer att fortsätta hans uppdrag: i skogen, i städerna, i flyktinglägren eller i exil. Överallt kommer västpapuaner att ära hans minne genom att fortsätta kampen.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!