”Vi ska göra slut med patriarkatet!”

Britta Brus. Foto: Robert Bielecki.

av Britta Brus // Artikel i Offensiv

”Nu är det fara å färde! Tänk, ska nu också kvinnor ha samma värde?”

Mor är rar, men det är inte hon som ror, 

– och far?… åt h-e!

Något vi fått bevittna häromdagen, systrar, är att rättssystemet, våra lagar, inte skyddar den som har snippa, det är bara att beklaga – så det måste vi laga – beklaga att det inte stoppar alla brottslingar och toppar.

Det är svårt att fatta, vi blir alldeles matta, det är rent förjävligt, ibland även jävigt, att det finns gräddfiler för tafsegubbar och pedofiler. 

Hon lilla stumpan, hon som lever jäms med rumpan, hon frågar sig: ”Priset på maten tar ändå priset, varför ska det vara på detta viset? Kan inte de visa komma hit och visa oss hur vi ska leva? Det verkar som att välfärdsnätet fått sig en rejäl reva, det har blivit för dyrt att leva… Jag vill göra mer med livet än att bara överleva…”

Vi får alla slevar av slängarna, tar ut svängarna, rycker upp ungarna ur sängarna, den här tillvaron är inte hållbar, men det enda som håller henne kvar är att hon ännu har råd med tre rum och badkar…

Män som slår – försvinner en finns det ändå många kvar – vad är det som attraherar, vad är det som drar? Varför tar hon inte bara och drar?

Vad var det som hände? När var det det vände? Han var ju en sån riktig karlakarl! Nu finns bara blånaden kvar. Bara vålnaden av den hon en gång var.

Vissa av dem blir ett slags övergreppande pojkidoler, världsmästare i dåliga exempel… 

Till sist fick de fast ’an, han fastna med fingrarna i pizzan, en studio-stud med makt, en studie i toxisk maskulinitet… Som Greta kvävde lite diskret, det upphävde raskt hans popularitet.

Kärnväljare har blivit kärnvapenväljare, självförvåldare, pillersväljare, egosvällare, tioöressmällare, förvällare… Plötsligt står vi med fingret på avtryckaren, förförda, förryckta av förtryckta foldrar – så medryckande! ”Klart vi ska med i Nato!”

Nej, vet ni vad? Vi ska inte gå på den minan, vi ska stoppa vansinnet innan! Det får vara slut med slutshaming, våld och självhat, vi ska göra slut med patriarkatet och vår ogynnsamma misogyna rättsapparat!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!