”Vi ska inte betala krisen!”

De fackliga kämparna Viktor Risling, Jannis Konstantis och Petri Myllykoski (Foto: Natalia Medina).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

– Vi ska inte betala krisen! LO:s lönebud på 4,4 procent betyder en stor lönesänkning.
Det var budskapet från Jannis Konstantis, ordförande för Seko Tunnelbanan, som ordnade en manifestation utanför LO-borgen i fredags, den 9 december.

Det var sista dagen för LO-förbunden att uttala sig om LO:s bud på 4,4 procent. Under dagen anslöt sig Sekos förbundsledning till LO-samordningen, vilket betyder att alla förbund utom Transport nu står bakom det mycket beskedliga budet.
Viktor Risling från Seko Stockholm var första talare på protesten utanför LO-borgen. Han redogjorde för hur LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson hade mött skarp kritik på ett möte med förtroendevalda i LO i Stockholm.
– 4,4 procent är alldeles för lågt. LO:s uppgift är att försvara och kämpa för medlemmarna.

Petri Myllykoski, huvudskyddsombud inom Kommunal för bussförarna på Södertörn, tog bland annat upp hotet om stora hyreshöjningar.
– Varför säger inte politiker och ekonomer att hyreshöjningarna är inflationsdrivande? Varför är det bara lönerna som pekas ut? Matpriserna har ökat med 20 procent, fastighetsägarna vill ha 10 procent i hyreshöjning och räntorna ökar. Dessutom är 4,4 procent LO:s utgångsbud, inte slutresultatet.
Petri Myllykoski hänvisade också Andreas Cervenkas bok Girig-Sverige, som visar hur 41 svenska dollarmiljardärer har en förmögenhet som motsvarar 30 procent av Sveriges BNP (allt som produceras under ett år).

– Kapitalisterna, banker och storföretag fortsätter att göra stora vinster, medan vi arbetare ska ta smällen. Det kallas ansvar, men gynnar bara kapitalet. Det är dags att vi sätter press på kapitalet och politikerna. Vi kräver reella lönehöjningar och inte smulor! sa Jannis Konstantis.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!