”Vi ska titta på det här en gång till”

2008-10-01 16:54:34

foto: Ruben Tastas
Uppställning framför Näringsdepartementets dörr.

Sjöfartsstödets nya EU-diskriminering av utomeuropiskt sjöfolk, som lett till att 19 pakistanska stewards har sparkats från sina jobb på Ålandsbåten Birger Jarl, måste upphöra. Det kravet framförde Stödkommittén för rättvisa på Birger Jarl som tillsammans med SAC uppvaktade näringsdepartementet på tisdagen.

– Vill ni så kan ni hitta en lösning, sammanfattade delegationen, som bestod av Arne Johansson, pakistanierna Sajjad Ali Faleemi och Raja Munir, samt Ruben Tastas och Mattias Pettersson från SAC.
Delegationen överlämnade också ett färskt stöduttalande mot diskrimineringen från Sjöbefälsförbundet.
Alla parter beklagar stödets olyckliga konsekvenser. EU-kommissionens expert anser att konsekvensen för de 19 pakistanierna är ”oavsiktlig”. Näringsdepartementets chef för trafikenheten Åsa Gustavsson och handläggaren Margaretha Granborg, som på mötet också biträddes av juristen Ellika Eriksson, instämde i kritiken av orättvisan osv. Enligt den anmälan mot sjöfartsstödets diskriminering som stödkommittén gjort till Diskrimineringsombudsmannen i samråd med arbetsrättsexperten Kurt Junesjö bryter stödets utformning mot överordnade bestämmelser mot etnisk diskriminering i Europakonventionen och Regeringsformen.
Sjöfartsministern Åsa Torstensson (c) har redan i en skrivelse till EU begärt en tidigarelagd översyn, som dock enligt en EU-tjänstemän kan ske tidigast 2010. Nu blev svaret från departementets tjänstemän att man ska ”titta på det här en gång till”, samtidigt som man försökte två sina händer genom att gömma sig bakom EU-juridikens bokstav.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!