”Vi skulle ha löpt linan ut”

2008-06-04 13:16:44
Offensiv har träffat Evy Gustafson, vice ordförande i Vårdförbundet, avdelning Västerbotten, en av dem som röstade nej till avtalet på Vårdförbundets kongress.

Vad tycker du om avtalet?
– Jag är inte alls nöjd. Det här avtalet är uselt. 4 procent första året och därefter 3 procent och 2 procent är riktigt dåligt.
– Vi har dock möjlighet att säga upp det tredje avtalsåret. Vi borde göra det och ha nästa avtalsrörelse tillsammans med alla andra år 2010. Då kanske vi får ut mer.

Du var en av de 50 kongressdelegaterna som röstade nej. Varför?
– Vi hade mandat från medlemmarna att se till att det blev ett kort avtal som ger mycket pengar. Det gör inte det här avtalet. Alltså röstade jag och hela avdelningen nej.

Hur är stämningen bland medlemmarna?
– Vi hade medlemsmöte i måndags och då var många jättebesvikna. Tilliten till arbetsgivaren är noll. De har inte visat någon vilja att ge mer än lägstanivån.
– Nästa vecka har två politiker lovat komma på medlemsmötet för att svara på frågor.

Från ledningens sida menar man att det kommer finnas utrymme för ytterligare påslag i de lokala förhan­dlingarna. Hur ser du på det?
– Jag tror att vi kan få ut en del där. Vi ska träffa arbetsgivaren och höra vad de har att säga på måndag.
– Sedan blir det ett centralt ­möte för alla avdelningarna i Stockholm den 11-12 juni. Vi ska utbyta erfarenheter för att se hur vi kan hjälpas åt att få ut så mycket som möjligt lokalt.
– Nytt i det här avtalet är ett slags forum, där man kan träffas och centralt påverka lokala förhandlingar om någon part missköter sig lokalt.

Hela avdelning Västerbotten rösta­de emot avtalet. Har ni några ­planer kring att ta det vidare, t ex genom att snacka ihop er med andra som röstade emot inför nästa avtalsrörelse?
– Just nu måste vi fokusera på de lokala förhandlingarna, visa för medlemmarna att det går att få ut mer än 3-4 procent.
– Men internt pratas det en del. Inför kongressen mailade vi också ut till andra ombud att de borde rösta nej. Vi argumenterade också på kongressen för att man borde löpa linan ut och sätta in det fjärde varslet.
Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!