Vi slutar inte protestera!

Vecka ut och vecka in fortsätter vi att demonstrera mot kriget mot Gaza (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson & Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

STOCKHOLM

Lördagen den 24 februari samlades flera tusen demonstranter på Norra Bantorget i Stockholm för att sedan marschera mot Israels ambassad. Speciellt för denna demonstration var att talkörerna till stor del leddes av tre ungdomar under parollen ”Unga för Palestina”.

Innan avmarsch talade Elsa från organisationen International Solidarity Movement (ISM) om den allt mer akuta situationen på Västbanken i form av eskalerande våld från israeliska bosättare och tvångsördrivning av palestinier, samt om behovet av att internationella observatörer får besöka och ”dokumentera ockupationsmaktens brott mot det palestinska folket”.
– Vi är här för att vädja till fler att ansluta sig till den internationella Palestinarörelsen – att gå från ord till handling.
Hon berättade också om den svenska människorättsaktivisten Samira, som nekades inträde och häktades på flygplatsen i Tel Aviv den 21 februari. Hen reste dit för att dokumentera folkrättsbrott på Västbanken, men sattes istället i förvar, nekades tillgång till den svenska ambassaden och fick sin mobiltelefon beslagtagen. Nu hungerstrejkar hen i väntan på att släppas fri eller utvisas.

Väl på plats utanför den israeliska ambassaden talade bland annat Jeanette Escanilla, ordförande i Ship to Gaza. Hon meddelade att Ship to Gaza förbereder sig på en ny kampanj för att återigen resa till Gaza med förnödenheter ombord på skeppet Handala, tillsammans med flera andra organisationer inom Freedom Flotilla Coalition (den så kallade Frihetsflottan). Det är ett välkommet initiativ och en välbehövlig insats.
Samtidigt som tusentals demonstranter tågade för ett israeliskt eldupphör hade flera tusen personer samlats på Sergels torg för att lyssna på statsminister Ulf Kristersson (M) och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson med flera på tvåårsdagen av Rysslands invasion av Ukraina.
Hyckleriet lyste starkt när Magdalena Andersson talade om hur ”Vi ska fortsätta stötta Ukraina på alla sätt som är möjliga till den sista ryska soldaten har åkt hem”, samtidigt som Israels militär förbereder sig på att invadera Rafah i södra Gaza.
Såklart måste Rysslands invasion av Ukraina fördömas, och Ukrainas rätt till försvar och självbestämmande upprätthållas. Men Kristersson och Andersson har inte samma intressen som den ukrainska eller ryska arbetarklassen, utan går ärenden åt både vapenindustrins vinstjägare och USA-imperialismens krigshökar.

Motkraften till högerns krigshets och nationalism finns i de internationella demonstrationerna i solidaritet med Palestina. Protesterna är ledstjärnan som visar vägen, och dessa måste kopplas samman med fackliga blockader, strejker, och en kamp mot hela det rasistiska, imperialistiska, kapitalistiska systemet.

MALMÖ: 10 000 slöt upp mot kriget

Varje söndag organiseras det demonstrationer mot kriget mot Gaza i Malmö. Söndagen den 25 februari samlades drygt 10 000 demonstranter som krävde permanent vapenvila nu och ett slut på Israels krig mot Gaza.
Demonstrationen utgick från Gustav Adolfs torg och slutade som vanligt på Möllevångstorget, som var helt fyllt med demonstranter.

SOCIALISTISKT ALTERNATIV OCH OFFENSIV SÄGER:
• Stoppa kriget mot Gaza. Nej till ockupation, blockad och belägring.
• Nej till Västimperialismens stöd till kriget, inklusive den svenska regeringens stöd och militarism.
• Solidaritet med alla civila offer för krig och terror.
• För demokratisk organisering och massiv arbetarkamp underifrån på båda sidor mot krig, terror, förtryck och korrupta styren.
• En demokratisk och socialistisk palestinsk stat och en socialistisk samhällsomvandling av Israel, som en del av en demokratisk, socialistisk federation i Mellanöstern, skapar de förutsättningar som krävs för att göra slut på ockupation, diskriminering, fattigdom, exploatering och krig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!