”Vi står långt ifrån varandra”

2008-06-04 13:39:55
Bussförarnas avtal har löpt ut och förhandlingarna mellan Kommunal och arbetsgivarna, som tacksamt nog heter BUA, fortsätter. Offensiv har pratat med Peter Boström, klubbordförande på Södertäljegaraget och ­pressansvarig för bussektionen, Stockholms län, under
avtalsrörelsen.

– Kommunal och BUA står långt ifrån varandra när det gäller löner, ramtider och dygnsvila. ­Bussförarna har ibland delad tjänst med flera timmars uppehåll mitt på dagen.
– Vi vill att ramtiden, tiden mellan att man kommer till jobbet och att man går hem för dagen, inte ska vara mer än 13 timmar. Idag är 13,5 timmar tillåtet.
– Dygnsvilan kallas även ­nattvila. För arbetsmarknaden är den 13 timmar, utom för bussförarna som tre gånger per vecka får ha 9 timmars dygnsvila. Vi vill ha 11 timmar rakt av, varje dygn.
– Bussförarna vill ha samma lyft som Transport fick, 12 procent på tre år. BUA bjuder inte över LO-samordningens 10,2 procent.
– Vi har inte stora löneskillnader mellan förarna, spannet är bara 2 060 kronor, eftersom vi har tarifflöner. Nu vill vi ha in verkstadssidan på tariff också.

Hur är arbetsgivarnas motstånd?
– Arbetsgivarna är hårdfjällade. Speciellt sedan Busslink tog Larsa Sandström (bussektionsordförande med ”vänsterstämpel” som skandalöst nog hoppade över till arbetsgivarsidan) så har de börjat utnyttja varje lucka i avtalet.

Vad gör ni nu?
– Vi börjar förbereda konfliktorganisationen. Avtalet har ju gått ut. En strejk bland bussförarna bör ­vara ”alla ut och sedan in kvickt”. Det är effektivt. Något mer utdraget funge­rar inte, eftersom tredje man ­drabbas så.

Hur är stämningen på garagen?
– Det kommer aldrig att vara någon tvekan om att få ut folk i konflikt. Det är arbetstiderna som är stötestenen. Det är få yrkesgrupper som arbetar så många helger. Dagkommendering är vanligt i vissa trafikområden. Där vet förarna inte sina arbetstider från dag till dag.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!