”Vi strejkar för att bygga ett motstånd mot systemet som orsakat krisen”

Boel Bernmark och Maria.

av Unga Socialister // Artikel i Offensiv

Inför klimatkampens höjdpunkt för hösten, protesterna i samband med COP26, äger en ny internationell klimatstrejk rum den 24 september. Unga Socialister har pratat med ungdomarna Boel Bernmark och Maria Bardi om varför klimatstrejken den 24 september är viktig för dem och varför de är med och strejkar.

Boel Bernmark:

– Jag är tillräckligt gammal för att rösta, men de som inte är det kommer att vara nästa generation av de som faktiskt röstar. Det visar politikerna var våra prioriteringar ligger på samma sätt som vi visar dem genom att vara villiga att hoppa över skolan. 
– Det är symboliskt, eftersom vi vet att skolan är något för vår framtid, samtidigt som vi är medvetna om att vi inte kommer ha någon framtid om vi inte gör något. Strejken visar även på att de är så många som vill ändra på systemet. 
– Det är som sagt symboliskt eftersom vi inte har någon direkt influens över politikerna och besluten som tas. 

– Det bästa vore egentligen om folk inte bara strejkade från skolan, utan om arbetarna också strejkade från arbetsplatserna. Det skulle bli som att sätta en käpp i hjulet på ekonomin och det är ju att hålla igång ekonomin som är politikernas uppgift. Strejken är arbetarklassens bästa vapen. 

Maria:

– Den 24 september blir ett viktigt uppstartsdatum för klimatrörelsen. I samband med pandemin och alla restriktioner har rörelsen fått dra sig tillbaka, samtidigt som klimathotet kvarstått. Det är viktigt att vi strejkar tillsammans på gatorna igen för att göra rörelsen synlig och för att uppmuntra andra till att engagera sig. 
– Däremot är det även viktigt att komma ihåg att vi inte strejkar enbart för uppmärksamhet av media. Politikerna och andra i maktpositioner känner redan till hotet vi står under. 
– Vi strejkar för att tillsammans bygga upp ett motstånd mot det system som orsakat krisen. Det är särskilt viktigt att vi fortsätter strejka och bygga upp motståndet inför COP26 i november.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!