”Vi strejkar för lika lön och nattvila”

2008-06-30 21:45:35
Peter Boström, som är klubbordförande vid Swebus depå i Södertälje och talesman för alla Kommunals strejkande bussförare inom SL i Stockholms län, förklarar vad strejken gäller.

– Nattvila och lika lön. Kommu­nal kräver också att de privata bussarbetsgivarna inte ska kunna konkurrera med sämre villkor än de kommunalt anställda förarna redan har fått igenom.
– Vi begär bara lika lön för lika arbete. Vi ska inte sponsra de privata arbetsgivarna i förhållande till de kommunala, säger Peter Boström.

Stöd de strejkande

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv uppmanar till fullt stöd till bussförarnas kamp.
Uppmana din fackförening att uttala sitt stöd för ­strejken. Ta uttalanden på arbetsplatserna. Besök bussförarnas strejkvakter.
I ett stöduttalande från Rättvisepartiet Socialisterna till de strejkande heter det bland annat att:

”Rättvisepartiet Sociali­sterna ger sitt fulla stöd till bussförarstrejken.
En nattvila på 11 timmar är ett självklart krav. Att företagen inte direkt går med på ­nattvilan visar hur de struntar i passagerarnas och förarnas säkerhet. Att de privatanställda förarna ska ha samma lönepålägg som de kommunalt anställda redan har fått är lika självklart för att stoppa löne­dumpning och reallönesänkningar.
Vi har stort förtroende för denna stridbara löntagargrupp som visat på kampexempel många gånger. Genom ’stoppa stålarna’-kampanjen vanns kontantstoppet på bussarna först i Stockholm och framgången sprids nu över landet.
Bussförarna har misshandlats av politikerna, de privata företagen och upphandlingssystemet de senaste 15 åren. Vi ser fram emot en fightback mot stressen, de omänskliga arbetspassen, obekväma arbetstider, utsträckta delade turer, timanställningar utan schemalagda arbetstider, farliga arbetsmiljöer med våldsinslag.
Vi har inte glömt att det var samma giriga företag, Busslink och Swebus, som vägrade förarna att ta ­kisspauser.
När nu bussförarstrejken följer efter vårdstrejken kan en viktig lärdom dras från den senare.
Kräv att avtalet går ut på medlemsomröstning innan det sluts! Allt för många sjuksköterskor upplevde sig svikna av sin egen ledning.

Nu är bussförarna värda allt stöd. Kommunal borde gå ut med demonstrationer som kan samla allmänhetens stöd och LO borde mobilisera.
Trots semestern är det tiotusentals som är beredda att visa sitt aktiva stöd för en bra kollektivtrafik och för bussförarnas berättigade krav.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!