”Vi tappar inte fokus på den helt avgörande frågan”

2008-02-06 12:40:27
Med anledning av artikeln ”Dags att organisera papperslösa” i nummer 785 av Offensiv vill jag klarlägga följande: Vare sig jag eller vänsterpartiet och såvitt jag vet inte heller Ung Vänster har uttalat oss mot organisering av papperslösa i facket.
Min och vänsterpartiets åsikt är att det är en facklig fråga att avgöra vilka medlemmar man organiserar, och vi ser mycket positivt på att såväl LO som TCO och för all del SAC på senare tid börjar uppmärksamma de papperslösas situation och agera för att ge stöd.
Vi har däremot, i olika ordalag, kritiserat den registermetod som SAC använder för att inte vara någon lösning på de papperslösas situation, och istället riskera att bli ett legitimerande av en permanent uppdelning av arbetsmarknaden i ett A- och ett B-lag. Vi är väl medvetna om att arbetsmarknaden redan idag är uppdelad, men vi tar kamp för att bryta de papperslösas underordning och inte bara mildra den på marginalen.
Vi kommer att fortsätta vår kamp för rätt till skolgång åt barn till papperslösa, för rätt till full hälso- och sjukvård för papperslösa och för rättigheter på arbetsmarknaden. Vi har kämpat för och välkomnar varje framsteg för den som är papperslös och för papperslösa som grupp.
Men vi tappar inte fokus på det som är den helt avgörande frågan; att alla papperslösa ges uppehållstillstånd – papper – och rätten att stanna i Sverige.

Kalle Larsson (v)
www.riksdagsvanstern.org/kl

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!