”Vi var redo att ta fajten”

– Vi var beredda att gå ut i strejk, sa Victor Crusespå måndagens manifestation på Norrmalmstorg, Stockholm (Foto: Natalia Medina).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

”Bättre arbetsvillkor för spår­tra­fiks­per­so­nal” var den samlade parollen för de många Sekoklubbar som manifesterade i Stockholm i måndags. Manifestationen hade utlysts innan Sekoledningen skrev under sitt svekavtal för att sätta ytterligare tryck bakom de gemensamma kraven.

Men efter att ha körts över av Sekos förbundsstyrelse blev samlingen på Norrmalmstorg till en uppmaning till fortsatt kamp och organisering underifrån för ett demokratiskt och kämpande fack som tar fajten för spårtrafikspersonalen.
– Vi var redo att ta fajten. I morse hade jag plockat fram strejkvästarna till mina kollegor. Nu fick vi egentligen ingenting och städfrågan är tillbaka till oss lokalt, säger Victor Cruces, ordförande för Sekos fackklubb på MTR Facility Management, i en kommentar till avtalet.

Ilska och besvikelse genomsyrade också de många tal som hölls:
– Många har begärt utträde ur förbundet. Men det är ingen väg framåt utan kampen måste gå vidare för tågvärdar i hytten, bättre scheman och villkor för alla som jobbar inom spårtrafiken, sa Viktor Risling, från Seko Tunnelbanan klubb 111, och påminde om att snart kommer det en ny kongress där en ny förbundsstyrelse ska väljas.
– Efter sveket från förbundsledningen gäller det trots allt att försöka gå vidare och utkräva ansvar från arbetsköparna, men också inom de egna leden, sa Mikael Hedlund, ordförande för Sekos Lokförarklubb på SJ i Stockholm/Hagalund.
– Strejken är avblåst och vi fick inget. Vi behöver fackföreningar som tar strid mot de vinstdrivande bolagen och för säkerheten – kollektivtrafik i offentlig regi och återförstatliga järnvägen, sa Seko Pendelklubbens ordförande Susann Högye-Bäckman.

Den sista talaren var Petri Myllykoski, bussförare och huvudskyddsombud som manade alla inom Stockholms kollektivtrafik att demonstrera den 31 maj vid landstingshuset för att sätta stopp för 30 år av försämringar och för att värna säkerheten, stoppa vinstjakten och återta kollektivtrafiken i offentlig regi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!