”Vi vet vad en snippa är!”

Uppemot 1 000 personer slöt upp för att protestera mot snippadomen i Stockholm. Foto: Natalia Medina.

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Fredagen den 3 mars samlades uppåt 1 000 personer till en protest i Stockholm mot den skandalösa ”Snippadomen”, fallet där Hovrätten friade en 50-årig man för våldtäkt på en tioårig flicka, då de manliga domarna inte kunde förstå innebörden av ordet ”snippa”.

Fallet har fått förargat de flesta, och fått stor spridning och uppmärksamhet i media. Fallet är extremt, men det är inte ett unikt fall på så sätt att kvinnor och alla som har blivit utsatta för sexuella övergrepp ständigt misstros av det sexistiska rättssystemet. Ens trovärdighet blir konstant ifrågasatt; vilka kläder man hade på sig, etc.

Det är inte förvånande att så få ens anmäler övergrepp, då traumat man utsatts för ständigt rivs upp och förstärks av polisens, domstolarnas och samhällets skuldbeläggning av offret på alla olika sätt. Bara cirka fem procent av förövare som anmäls döms för våldtäkt, till exempel.

Att såpass många slöt upp till protesten på kort varsel (bara några få dagar), som anordnades av bland andra Unizon och Tre ska bli noll, är positivt. Kampen mot sexism, kvinnoförtryck och det kapitalistiska system som upprätthåller, förstärker och behöver förtryck för att existera måste fortsätta samt trappas upp.

Rättvisepartiet Socialisterna närvarade på demonstrationen och fick bra respons på våra krav mot mäns våld mot kvinnor. Nu måste kampen fortsätta och trappas upp på 8 mars och framöver. Vi kräver:

• Specialdomstolar med genuskompetens för sexbrottsmål. Avsätt sexistiska domare, nämndemän och poliser.

• Kraftig satsning på kvinno/hbtq+/mansjourer, socialtjänst, samt vård för våldsutsatta. Garanterat skyddat boende åt alla som söker. Ingen ska nekas p g a platsbrist – bort med vinstjakten. 

• Nej till nedskärningar och vinstuttag ur välfärden. Storsatsningar på vård, skola och omsorg för fler anställda med högre lön och bättre villkor. 6 timmars arbetsdag.

• Nolltolerans mot sexuella trakasserier. Trygga jobb, bra arbetstempo och demokratiska arbetsplatser för alla.

• Avskaffa mäns våld mot kvinnor genom att män och kvinnor blir jämlika i samhället gällande ekonomi, makt, hälsa, social status med mera. 

• För en kämpande socialistisk kvinno- och arbetarrörelse som mobiliserar motståndet på arbetsplatser, skolor, gator och torg. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!