”Vi vill bara leva ett värdigt liv i frihet”

”Vi är trötta på krig och dåliga nyheter från hemlandet” (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Onsdagen den 21 juli samlades över hundra demonstranter utanför brittiska ambassaden i Stockholm. Demonstrationen arrangerades av Indigenous People of Biafra (IPOB) i protest mot att organisationens ledare, Nnamdi Kanu, arresterats och förts till Nigeria när han var på resande fot.

Kanu har levt i exil i Storbritannien sedan 2017, men arresterades i Kenya i slutet av juni i år och transporterades sedan till hemliga polisens fängelse i Nigeria i väntan på rättegång. Han anklagas för terrorism, förräderi, vapenbrott med mera. 
IPOB kämpar för att Biafra ska bli självständigt från Nigeria. Kampen för ett självständigt Biafra ledde till det Nigerianska inbördeskriget 1967-1970, men IPOB säger idag att de inte vill ha en väpnad konflikt, utan kräver istället en folkomröstning. 

Många demonstranter hade gjort skyltar med budskap som ”folkomröstning är inte en krigsförklaring” och ”självbestämmande är inte ett brott”. 
Demonstrationsledningen, inklusive aktivisterna Andrew Lawrence och Marystella Osigwe, lämnade över ett protestbrev till brittiska ambassaden, och ledde sedan en marsch med sång och talkörer till Kenyas ambassad. Även där lämnades ett protestbrev över. De ansvariga som tog emot breven hävdade att de kände till och skulle undersöka händelserna, men förnekade någon inblandning i Kanus bortförande. 
Andrew Lawrence talade och sade bland annat: 
– Vi är trötta på krig och dåliga nyheter från hemlandet. Trötta på dödandet och kidnappningarna. Vi vill bara leva ett värdigt liv i frihet.

Marystella Osigwe kommenterade också till Offensiv: 
– Det här är en fredlig protest. Vi försvarar vår rätt att demonstrera, organisera oss och för en folkomröstning för självständighet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!