”Vi vill bygga ett kämpande och socialistiskt Die Linke”

2008-09-24 17:05:20
I Tyskland har Sozialistische Alternative, SAV (CWI), nyligen beslutat att man även i östra Tyskland ska gå med i det nya vänsterpartiet Die Linke (Vänstern). I västra Tyskland har SAV varit med i Die Linke sedan starten. SAV strävar efter att Die Linke ska bli ett kampanjinriktat socia­listiskt parti.

– Inom Die Linke och dess ungdomsförbund kämpar vi för socialistisk politik och för offensiva kampanjer, förklarar Lu­cy Redler, medlem i SAV och numera även Die Linke.
I fjol bildades ett nytt vänsterparti i Tyskland – Die Linke (Vänstern). Det kom till stånd genom en sammanslagning av partiet PDS, som fanns framförallt i östra Tyskland och som var en efterträdare till det gamla statsbärande stalinistiska partiet i for­na DDR, och partiet Valalternativet arbete och rättvisa (WASG). WASG bildades under kampen mot nylibera­la attacker från den dåvarande regeringen och fanns framförallt i västra Tyskland och Berlin. I östra delen av landet sitter Die Linke med i många kommunfullmäktige och i delstatsregeringen i Berlin och för där en nyliberal politik med privatiseringar och lönesänkningar. I onsdags i förra veckan gick SAV officiellt med i Die Linke, även i östra Tyskland och Berlin.

Varför blev SAV medlem i Die Lin­ke?
– Vänsterpartiet Die Linke är för miljoner människor det enda politiska alternativet som står mot Hartz IV (attacker på arbetslösa), mot militärin­satsen i Afghanistan etc. Just nu ­ligger partiet på 15 procenti opinionsmätningar. Dess ordförande Oskar Lafontaine är välkänd och hans radikala tal får alltid stor uppmärksamhet och medhåll bland arbetare och arbetslö­sa.
I det senaste delstatsvalet i Berlin för två år sedan kandiderade WASG med Lucy Redler, som blev rikskänd som en radikal vänsterföreträdare, i spetsen för delstatsparlamentet mot PDS. Vid grundningen av Die Linke valde majoriteten av WASG-medlemmarna i Berlin, inklusive SAV-medlemmarna, till skillnad från i västra Tyskland att inte bli medlemmar i det nya partiet.
– I Berlin ser vi att först PDS och nu Die Linke för en nedskärningspolitik och har betydligt mindre dragningskraft. Men Die Linkes roll som ett oppositionellt parti blir tydligt äv­en i Berlin och har fått ett visst genomslag.
– Även med vårt inträde här i Berlin kräver vi fortfarande att Die Linke ska lämna delstatsregeringen. Vi står i klar opposition till ledningen i Berlin. Frågan om att partiet ska ställa upp som partner i delstatsregeringen eller i en nationell regering är en av huvud­debatten inom partiet. Vi ser att vi som medlemmar i Die Linke kan uträtta mer för att ändra kursen till ett kämpande parti än om vi står isolera­de utanför.

Hur kommer SAV att arbeta inom Die Linke?
– SAV kommer självklart att fortbestå som en marxistisk organisation. SAV-medlemmar går med i Die Linke med avsikten att kämpa för ett socia­listiskt program och mot att partiet deltar i koalitioner som för en nyliberal politik. Vi uppmanar alla att tillsammans med oss bygga en marxis­- tisk, socialistisk, flygel inom det nya partiet. Vi vill delta och skapa debatt. Med vårt inträde hoppas vi kunna bi­dra till att partiet bedriver offensiva kampanjer. Framförallt koncentrerar vi oss på ungdomsorganisationen Linksjugendsolid. Just nu pågår en elevrörel­se i Tyskland med en planerad nationell elevkongress i oktober och strejk den 22 november. Rörelsen uppstod som en gräsrotsrörelse. I Berlin och Kassel är SAV-medlemmar med i ledningen. Vi inträder för att Linksjugend aktivt ska stödja elevrörelsen. Vi vill att Linksjugend ska bli en verkligt kämpande socialistisk ungdomsorganisation.

Hur ser du på de bredare perspek­tiven för Die Linke?
– Det finns krafter som vill orientera partiet till att delta i en socialdemokratisk regering. Men under en ekonomisk kris kan det komma till mer och större arbetskamp som i sin tur kan pressa Die Linke till vänster. Vi satsar allt på att bygga den socia­listiska vänstern inom partiet som kan komma att spela en avgörande roll i vilken kurs partiet tar.
Den elevkonferens som unga SAV-medlemmar har tagit initiativ till hålls i Berlin den 10-12 oktober. Den 12 november blir det elevstrejker runt om i Tyskland.
Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!