”Vi vill ha klimaträttvisa”

”Tomma ord och mera prat räddar inte vårt klimat”, var en populär talkör (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Fredagen den 25 mars samlade återigen Fridays For Future (FFF) till en global klimatstrejk, den första sedan COP26 hösten 2021. Under de antikapitalistiska och antikoloniala parollerna ”People Not Profit” och ”Röst för Rättvisa” deltog tusentals demonstranter i 50 registrerade strejker bara i Sverige och över 700 runt om i världen enligt FFF.

I Stockholm samlades över 2,000 aktivister i alla åldrar på Mynttorget för att sedan marschera nedför Hornsgatan till Tantoparken.
Talkörer på svenska och engelska som ”Tomma ord och mera prat räddar inte vårt klimat” och ”Vad vill vi ha? Klimaträttvisa!” ekade mellan husen och det var en positiv stämning genom hela demonstrationståget.

Greta Thunberg riktade i sitt tal särskilt hård kritik mot västvärldens oljeberoende och fossilexpansion samt regeringens katastrofala och rasistiska beslut att godkänna etablerandet av en järnmalmsgruva i Gállok.
Claudia Kvarnborg talade om kampen för att försvara det unika Järva Discgolfpark från politikernas beslut att bygga världens dyraste begravningsplats.
Andreas Magnusson agiterade för massdemonstrationer under FN-konferensen Stockholm+50 den 1-3 juni, mot regeringarnas och storföretagens greenwashing.
Unga Socialister hade ett livligt litet block under demonstrationen – nu fortsätter vi mobilisera inför 1-3 juni.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!