”Vi vill inte bli slavar under arbetet”

Lunds undersköterskor tar strid mot hälsoscheman (Foto: Kristofer Lundberg).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Den 29 april organiserades protester mot de så kallade ”hälsoscheman” på flera platser i landet.

RS och Offensiv var på plats i Lund.
– Vi är här för att protestera mot Lund kommun och hur de tvingar oss att skriva på nya avtal med orimliga arbetsvillkor, säger undersköterskan Madeleine Fahlgranz till Offensiv på Rådhustorget i Lund.
– Vi protesterar mot det som kallas hälsoschema; de hackar våra turer, de sågar turerna, vi får kortare nattpass, förkortad ledighet, får ingen återhämtning, ingen vila, ingen möjlighet till fritid, konstaterar Petra Hultberg.

– Detta påverkar oss, det påverkar de äldre. Nu är det ren förvaring, vi hinner inte med vård och omsorg, vi har så många andra uppgifter, berättar Madeleine Fahlgranz och fortsätter:
– Medarbetare mår dåligt, anhöriga är inte glada. Vi gör vårt arbete, men sjukskrivningarna ökar. 

– Vi har fått nog! Vi undersköterskor är vana att ta allt, vi tar alltid allt för verksamheten, men vi har fått nog, det räcker nu, säger Petra Hultberg.
– Vi funderar på vilken annan yrkesgrupp som skulle acceptera detta, som skulle ta att behandlas på detta sätt och köras över – de kör över oss totalt. Politikerna behandlar oss fruktansvärt, som om vi är utbytbara. Vi älskar yrket, men inte såhär, säger Jenny Cederblad.

Jenny Cederblad och kollegorna säger att stödet från facket har varit bra, men att de kan göra mer för att kämpa i frågan.
– Uppslutningen i protesterna har varit bra. Vi har hållit på restriktionerna om 8, vi har haft schema hela dagen vilka som deltar när och då vi varit många har vi delat upp oss, säger Petra och fortsätter:

– Alla känner att detta är viktigt. Vi har dålig lön, dåliga arbetsvillkor och dåliga arbetstider. Vi är vana att bli trampade på, men vi vill inte bli slavar under vårt arbete. Det är dags att vi reser oss och rätar våra ryggar, avslutar Petra Hultberg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!