”Vi vill stanna”

2006-07-28 14:09:53
– Vi vill inte dö, vi vill stanna, vi vill inte dö, ropar de sju hungerstrejkande sudaneserna på manifestationen som ägde rum i måndags på Gustav Adolfs torg i Göteborg.

I nio dagar hade de då suttit på torget i regn och blåst och hungerstrejkat. Alla sju riskerar de att utvisas till Sudan. De är människorättsaktivister, dömda i sin frånvaro för politisk aktivitet och förräderi, vilket är det värsta man kan dömas för.

300 000 dör

Migrationsverket menar att situationen i Sudan inte är tillräckligt allvarlig för att de ska beviljas asyl. Ett Sudan där 300 000 människor redan dött i ett utrotningskrig och 2,5 miljoner tvingats fly.
I Darfur, varifrån de flesta kommer, har 180 000 dödats. Läkare utan gränser kallar situationen i Sudan för en mardröm för civilbefolkningen – FN och UNHCR säger att man absolut inte kan utvisa till Sudan – ändå har en av dem redan fått utvisningsbeslutet och de andra väntar.
Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna, öppnade manifestationen som samlade 200 personer.
– Hur kan Migrationsverket säga att situationen inte är tillräckligt allvarlig? Sudan är en av världens värsta diktaturer.
– Migrationsverket vet om situationen i Sudan ändå väljer de att utvisa, detta visar att det inte existerar någon individuell prövning, sa Teysir, som hjälpt sudaneserna redan från början.
De strejkande sitter vid Offensivs pressläggning (30 maj) fortfarande kvar på Gustav Adolf torg och planerar inte att avsluta sin hungerstrejk:
– Vi har inget val, vi kan inte återvända.

Jimmy Lied

”Jag hoppades på skydd”

Dafalla Omar:
– Jag har inte ätit på 9 dagar, efter sju hamnade jag på sjukhuset efter att ha svimmat.
– I Darfur var jag aktiv människorättsaktivist och dömdes för att ha spridit propaganda tillsammans med två vänner, de dödades. Förutom att vara efterlyst av regeringen har mina vänners familjer krävt blodshämnd då de menar att det var mitt fel att deras söner dödats.
– Jag kom till Sverige i hopp om skydd. Människorna här har ställt upp för oss men myndigheterna har varit hemska.

”Jag är besviken”

Mouhgoub Abdakhakim:
– Jag blev oskyldigt anklagad för att vara med i en organiserad rebellgrupp. Regeringen vill skrämma folk från att organisera sig. Det gör de genom att anklaga oskyldiga.
– Det enda jag vill är att leva ett värdigt liv, jag vill tillbaka till mitt land men kan inte, ingen vill fly men jag var tvungen.
– Jag är besviken på Migrationsverket. De har kränkt mig, varit oärliga och behandlar inte oss som människor.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!