”Vidrigt hur folk drivs från sina hem”

”Marknadshyror införs bakvägen”, berättar Jan Bagge (Foto: Stoppa Signalistens Renovräkningar).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Mer än 300,000 lägenheter i allmännyttan ska rustas upp de närmaste 30 åren. Kommunerna löser ofta detta genom att sälja av bestånd till riskkapitalbolag som renovräker, det vill säga renoverar, chockhöjer hyran och tvingar folk att flytta. Men även kommunalt ägda lägenheter gör detta. Offensiv har intervjuat Jan Bagge som organiserar hyresgäster i Signalisten i Bergshamra (Solna kommun). 

De har stridit i 2,5 år och väntar nu på utfallet från Hyresnämnden:
– Det handlar om att marknadshyror införs bakvägen. När de ska renovera lägger de in saker som ny planlösning som möjliggör kraftiga hyreshöjningar. Vi får inte högre standard efter renoveringen, men det räknas så.
– Märk att Signalisten till och med är en stiftelse, ägd av Solna kommun. Det står i stadgarna att stiftelsen ska leverera enkla och praktiska lägenheter till lägsta möjliga pris. Detta har vi anmält till Länsstyrelsen, men de verkar inte bry sig. 
– Signalisten vill renovera och höja våra hyror med 55 procent. Det är inte så att vi har låga hyror innan. Min egen hyra skulle öka från 9,000 till 14,000 kronor/månad. Därför tackade 78 procent av de 300 lägenhetsinnehavarna nej till renoveringen och det är därför Signalisten tog oss till hyresnämnden.

– Hyresnämndernas utfall går i 95 procent av fallen på hyresvärdens linje. De har högavlönade jurister som jobbar för dem. Vi hyresgäster försöker på vår fritid samla in fakta och information från alla boende och våra lägenheter. Vi har ett väldigt starkt fall så nämnden kanske lyssnar på oss den här gången.
– Det värsta är att man redan vet hur det går om Signalisten vinner. De har genomfört denna typ av renovering i Ritorp. 70 procent av hyresgästerna tvingades flytta från sina hem efter att det var klart. Först måste man flytta in i evakueringslägenhet i ett år och sen flytta tillbaka för att upptäcka att man inte klarar hyran för att sedan tvingas flytta från sitt hem. Hur kan det vara lagligt att behandla hyresgäster på det här sättet?
– Vilken annan grupp i samhället går med på att det kommer någon och bestämmer att riva ut allt i ditt hem? Renoveringar som du själv har bekostat och jobbat med under ditt liv bara rivs ut och hyran chockhöjs. Det är vidrigt och skamligt att man driver folk från hus och hem.


”13 år i kö – aldrig haft egen bostad”

”Jag bor hos kompisar eller hyr rum svart” (Foto: Elin Gauffin).

I kampanjen Nej till marknadshyra kommer det ständigt fram människor och berättar om sin situation. De vill oftast vara anonyma, som dessa två röster. Ovanpå den extrema stressen av att vara bostadslös har samhället lagt en skam på folk. 
– Jag har 13 års kötid i Stockholms Bostadsförmedling. Men jag får ingen lägenhet eftersom min inkomst är för dålig. Min situation är jättedålig. All min kraft går till att hitta boende för dagen, det är en ständig stress. Jag är arbetslös och har blivit av med a-kassan. 
– Det är jättehög ekonomisk tröskel för att få ett kontrakt. Stockholms fastighetsägare renoverar lägenheterna mellan varje hyresgäst och då höjs hyran mycket. Det gör att bara lägenheter med höga hyror blir lediga. För varje lägenhet är det 500 sökande. Jag brukar hamna på plats 35.

– Jag bor hos kompisar eller hyr rum svart. Det innebär att jag betalar mellan 4,000 och 5,000 kronor varje månad för att hyra ett rum av min inkomst på 7,000 kronor. På sistone har jag bott i Fittja och Tensta.
– Socialen hjälper aldrig till med boende. Jag kan inte fixa ett bra liv så länge det är så här. Det har varit så här för mig ända sedan jag kom till Sverige.


”Har lånat 180 000 från banken för att betala hyra”

Alla måste ha rätt till ett hem (Foto: Elin Gauffin).

– När jag skiljde mig för fyra år sedan lämnade jag lägenheten till barnen och deras mamma. Jag blev hemlös och har sedan dess bott hos olika kompisar, på sistone i Kallhäll, Fittja, Skärholmen, Hammarbyhöjden och Sollentuna.
– Jag har nio års kötid i Stockholms Bostadsförmedling, men jag blir inte godkänd som lägenhetsinnehavare då jag har för låg inkomst. Jag har en inkomst på 7,805 kronor efter skatt i sjukersättning och hyr rum för 5,000 kronor. Jag har lånat 180,000 kronor från banken för att klara mina boendekostnader. Situationen gör mig sömnlös och sjuk. 
– Jag är aktiv i Nej till marknadshyra, speciellt i Shoras del av kampanjen, och jag tycker att det är jätteviktigt att man demonstrerar för hyreskampen den 18 september.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!