Viktig seger för abortkampen i Mexiko

Högsta domstolen har avkriminaliserat abort i en viktig delseger för den mexikanska abortkampen (Foto: Danielle Lupin / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Kampen för aborträtten har vunnit en delseger i Mexiko, där abort helt har avkriminaliserats. Det är ännu inte legaliserat, men nu kommer ingen att kunna straffas för att de genomför en abort. Abortlagstiftningen i Mexiko ser olika ut mellan olika delstater.

Mexikos högsta domstol har dömt att det strider mot grundlagen att straffa de som genomför aborter. Domen gäller delstaten Coahuila, där abort fram tills nu har kunnat straffas med upp till tre års fängelse. Där är avkriminaliseringen ett viktigt steg mot rätten till abort och kvinnors rättigheter. Det kan även leda till att kvinnor reser över gränsen från Texas för att göra abort i Coahuila, då Texas nyligen har kriminaliserat abort.
Trots att domen gäller en delstat gäller lagändringen som kommer ur domen för hela landet, oavsett vilken lagstiftning som finns i individuella delstater.

Detta innebär dock inte att abort har blivit lagligt, och det finns därmed inte heller tillgång till säkra aborter genom vården i de flesta delstater. Däremot kommer lagändringen med största sannolikhet innebära att de som idag sitter fängslade för att ha gjort abort släpps fria. 
Beslutet påverkar inte lagstiftningen i de delstater där abort är lagligt, vilket idag är tre delstater; Oaxaca, Hidalgo och Veracruz. Även i landets huvudstad Mexico City, som inte räknas som en delstat, är abort lagligt. Hidalgo och Veracruz legaliserade abort så sent som i somras som ett resultat av den omfattande aborträttsrörelsen i landet. Även den nationella avkriminaliseringen av abort är ett resultat av kampen och ett viktigt steg mot rätten till abort.
Mexiko är uppdelat i 32 områden: 31 delstater samt huvudstaden Mexico City. Det innebär att abort fortfarande inte är lagligt i 28 av landets delstater. Avkriminaliseringen av abort kommer att göra det enklare att få igenom en legalisering i fler stater, och att två stater har legaliserat abort nyligen är också en språngbräda för framtida legalisering runt om i landet.

Att abort har blivit avkriminaliserat nationellt kan också förenkla en framtida nationell legalisering. 
Avkriminaliseringen är ett viktigt steg och en viktig delseger för kampen för rätten till abort i Mexiko, som vunnits efter åratal av kamp underifrån.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!